Výživový poradce by neměl nabízet doplňky stravy ani slibovat zázraky

Výživový poradce analyzuje vaše složení těla a na základě toho vám navrhne nejlepší jídelníček.
Výživový poradce analyzuje vaše složení těla a na základě toho vám navrhne nejlepší jídelníček.
Foto: Shutterstock.com
11. února  2015 
 06:00

Chcete-li se zbavit dvou tří přebytečných kil, pravděpodobně bude stačit, když si lehce upravíte jídelníček, přidáte do svého životního režimu trochu pohybu – a půjde to samo. Jestli ale chcete zhubnout třeba deset patnáct kilo, je dobré svěřit se do rukou odborníků, kteří vám pomůžou a stanou se vašimi mentory.

To, zda se rozhodnete hubnout sami, nebo s pomocí odborníka, je čistě na vás. Předtím, než se ale do jakékoliv redukce váhy pustíte, musíte se zamyslet, o co vám skutečně jde. Zda potřebujete pouze drobnou úpravu, nebo jestli je váš problém mnohem větší. Je nutné si také uvědomit své schopnosti, zdraví, vůli, ale také třeba psychické rozpoložení. 

 

Pokud jste se rozhodli, že pomoc nepotřebujete, ještě se o tom raději ujistěte. Stanovte si reálný cíl, o němž víte, že je ve vašich silách ho dosáhnout. Může to být třeba pět centimetrů v pase. Jestliže jste si vědomi toho, že je to běh na dlouhou trať a že kýženého výsledku nedosáhnete za pár dnů, tak směle do toho! 

 

Autor: Shutterstock.com

S vůli to jde samo!

 

S vůlí souvisí i to, že si budete muset odepřít některé z oblíbených kousků jídla. Pokud sami víte, co je vaším kamenem úrazu, a teoreticky ovládáte dietní jídelníček bez větších problémů, stačí ho pouze realizovat. Počítejte ale s tím, že to možná ze začátku nebude tak jednoduché, jak se zdá. Ze všech koutů na vás budou číhat pokušitelé, kteří se budou snažit dostat se vám do pusy. Je pak na vaší pevné vůli, zda si s tím poradí, nebo ne.

 

A protože hubnete sami, bez pomoci odborníků, pak určitě také víte, že bez pohybu to prostě nepůjde. Záleží pak na vás, jaký druh si zvolíte. Jestliže chcete pouze zpevnit svaly, budou vám stačit nějaké posilovací cviky, jestliže však chcete efektivněji spalovat tukovou hmotu, pak dejte přednost kardio cvičení. 

 

V neposlední řadě nesmíte zapomenout na své zdraví, které může během diety dostat zabrat. Musíte vědět, že jsou vaše srdce a cévy v pořádku, stejně jako cholesterol v krvi a hladina krevního cukru jsou v normě. V pohodě byste měli mít i krevní tlak.

 

Vybírejte pečlivě

 

Výživový poradce by vám rozhodně neměl nabízet nejrůznější doplňky stravy ani "hubnoucí" pilulky. Naopak by vám měl sestavit jídelníček a doporučit pohyb, který bude pro vás ten pravý.
Autor: Shutterstock.com

 

Jestliže jste se u některé z předešlých informací zasekli a znejistěli jste, pak se při hubnutí svěřte do rukou odborníků. V dnešní době je nespočet možností, stačí si jen vybrat. Jak ale kápnout na toho správného? Předtím, než se pro některého rozhodnete, raději jich oslovte více. Žádný by vám neměl doporučovat doplňky stravy, různé pilulky na hubnutí a jiné preparáty. Naopak by vám měl říct takové nepříjemné věci jako to, že nesmíte čekat zázraky po pár dnech. 

 

U výživového poradce si většinou zaplatíte několik sezení. Během nich by vás odborník měl poznat lépe, než znáte vy sami sebe, a na základě toho vám sestavit dietní jídelníček, který bude vyhovovat jen a jen vám. Nejprve po vás bude chtít, abyste otevřeli svou Pandořinu skříňku a řekli mu, co všechno sníte. Proto – ještě než se vydáte k odborníkovi – si týden zapisujte vše, co jste snědli. Když už při prvním sezení předložíte seznam, zrychlíte tím práci. 

 

Nevažte, ale měřte!

 

S těžkou obezitou musí lidem často pomoct lékař.
Autor: Shutterstock.com

 

Změří vám přesnou hodnotu toho, kolik máte v sobě tuku, svalové hmoty a vody, a na základě toho analyzuje, jaké hubnutí pro vás bude mít největší smysl. Může třeba zjistit, že máte dostatek svalové hmoty, akorát ukryté pod nevzhlednými vrstvami, takže trápení v posilovně na strojích by pro vás bylo naprosto kontraproduktivní. Místo toho vám doporučí, abyste se zaměřili na kardio cvičení, při kterém budete spalovat tuky a pouze zpevňovat již vytvořenou svalovou hmotu. 

 

Správný odborník by měl také chtít znát váš zdravotní stav, případně i rodinnou anamnézu, aby vám redukční dietou spíše neuškodil, než pomohl. Při každé návštěvě by s vámi měl hovořit o tom, jak se cítíte, a přitom vás měřit a hlídat, zda skutečně děláte to, co máte. Někdy se z výživového poradce stává zároveň i psycholog, který vám může pomoci najít tu správnou motivaci a hlavně ji udržet. 

 

V rukou odborníků byste měli ubývat na váze v průměru kolem 0,5 až 1 kg za týden. Nehleďte ale vždycky na hmotnost, mnohem lépe vypovídající je měření jednotlivých partií těla, kde se hubnutí projevuje mnohem výrazněji.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji