Dieta

a
b
c
č
d
e
f
g
h
ch
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
ř
s
š
t
u
ú
v
w
x
y
z
ž

Raw dieta

Raw dieta
12. prosince  2014 
 10:31

Hledáte cestu, jak zhubnout a zároveň jíst zdravě? Toto je jedna z možností, zvláště pokud například nejíte maso. Někdy se rovněž setkáte s označením rawfoods nebo living foods. Její výhodou je to, že je přirozeně nízkoenergetická, a tak nemusíte neustále hlídat energetické hodnoty potravin. 

Co od ní čekat: hubnutí díky omezení živočišných tuků, porce jsou navíc vesměs menší než při běžném stravování.

Výhody a nevýhody: je zdravá, ale hodně náročná na přípravu,většinou není například možné si jen tak něco koupit ve městě, je také plná nezvyklých chutí, může také způsobit, že člověku ubývají svaly, zvláště pokud se nehýbe.

Raw neboli syrová strava spočívá v konzumaci syrové zeleniny, ovoce, oříšků nebo klíčků, které jsou zahřívány maximálně na 42 °C, aby byly zachovány všechny vitaminy a živiny. Neobsahuje žádné jídlo živočišného původu, tedy nejen maso, ale ani mléčné výrobky či vejce.

Přesto je dostatečně pestrá, a tak s sebou přináší mnoho výhod, budete se cítit nabití energií, zlepší se vám pokožka a prospívá při problémech s trávením. Navíc neobsahuje žádné konzervační látky, přidané soli a cukry nebo barviva, takže nezatěžuje tělo látkami, které naprosto nepotřebuje.

Někdy se můžete setkat i s označením rawfood, living foods nebo živá strava.

Jak na to?

  • Jezte pouze syrovou zeleninu, ovoce, vyklíčená semínka a ořechy, zdravé oleje. K pití volte vodu, čerstvé džusy nebo ovocné mixované nápoje zvané smoothies.

  • Ráno začněte dvěma sklenicemi vody, nejlépe s vymačkaným citronem.

  • Mezi polednem a druhou hodinou odpolední je čas na největší část vašeho denního příjmu se spoustou zeleniny, výhonků a salátů.

  • K večeři můžete zvolit například salát s dresinkem a ořechy, ale nejezte po osmé hodině.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji