Výzva Jizerská 50: Jak správně vybrat hole a boty na běžky

Video se připravuje ...

Jak vybrat správné běžecké hole poradí specialista

26. prosince  2015 
 06:00

Minule jsme probrali výběr lyží a další nutnou výbavou na běžky jsou samozřejmě boty, vázání a hole. Stejně tak jako lyže jsou rozděleny podle toho, na jakou techniku běhu se chceme zaměřit. Jizerská 50 se běží klasickou technikou, takže já samozřejmě vybírám vše na tento styl, ale je dobré vědět, jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Začneme tedy holemi. Tady jsou samozřejmě také značné rozdíly, a to nejen v délce, ale také v materiálu a různých moderních vychytávkách, které rozhodně nebyly k vidění, když já jsem se učila jezdit na běžkách. Prvním a základním faktorem je výška postavy. „Pokud si vybíráte hole na klasiku, pak by vám měly sahat nejvýše do rozmezí mezi podpaždím a horní hranicí ramen. Na volnou techniku nebo skejt potřebujete hole delší. Měly by končit v rozmezí mezi pusou a nosem,“ vysvětlil nám specialista z prodejny Hervis sport. 

Dále se hole liší v materiálech. Na závody si závodníci berou hole z karbonu, které jsou velice lehké, ale také dost křehké, takže pokud začínáte a hrozilo by, že budete často na zemi a s holemi budete máchat jako o život, pak po těchto rozhodně nesahejte. Zvolte o něco těžší hliníkové. Taková hůl nepraská, maximálně ji můžete ohnout, ale to se dá narovnat a můžete běžet klidně dál.

Video se připravuje ...
Jak vybrat boty na běžky • VIDEO: Adam Balažovič

 

Boty a vázání jdou svorně ruku v ruce a opět je tu rozdíl v tom, zda chcete botu klasickou nebo skejtovou. Klasická bota je nižší a měkčí, protože v ní noha pracuje trochu jinak než ve skejtové. Existují i kombinované, ale těm náš specialista nebyl zcela nakloněn. Důležité je vybrat si správný typ bot na správný typ vázání. Vázání se rozlišují na dva druhy podle profilu. Jeden druh má dvě drážky, které zapadají do podrážky boty, a druhý druh má drážku jen jednu. Samozřejmě je pak jasné, že musíme najít tu správnou kombinaci.

Video se připravuje ...
Jaká existují vázání na běžecké lyže • VIDEO: Adam Balažovič

Co se bot a vázání týče, je tu ještě jeden detail. Na jednom druhu vázání je úchyt přes jednu hrazdičku, kdežto modernější mají dvě, a bota tak úchytu na dva body musí být přizpůsobena. Pokud máte vázání na dva úchyty a botu pouze s jedním, tak nebude pasovat, ovšem obráceně ano. Pokud má bota dva úchyty a vázání jen jeden základní, pak bude i bota pasovat. Detailně je vše vysvětleno v našich videoreportážích.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji