Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Afrodisiakum jménem jahody

24. května 2010 | 15:33

SERIÁL: Na trhu jsou jahody v podstatě celý rok, ale ty ze skleníků se vůbec nedají srovnat s těmi, které začátkem června začínají zrát volně na záhonech. Jahody se šlehačkou, zakysanou smetanou. Jahody v rafinované kombinaci s cukrem a octem balsamiko. Jahody s mátou, levandulí, či estragonem.

Také jahoda plovoucí v perlícím sektu. Záleží na chuti, příležitosti. Mimochodem sekt i jahody figurují v seznamu afrosisiak. Dobré téma na vlahý večer ve dvou při svíčkách…

Jahody se uplatní snad v každém dezertu. Výborné jsou v ovocném salátu, za studena připraveném dezertu, palačinkách, koláčích, knedlíkách. Báječně chutnají samotné, ale musejí být čerstvé a dobře vyzrálé. Ty méně zralé si žádají většinou trochu cukru. Oslaďte je až těsně před podáváním, aby nepustily příliš šťávy.

Jednotlivé odrůdy se odlišují velikostí, barvou, tvarem, chutí i kvalitou. A nepsané pravidlo platí, že čím je jahoda menší a tmavší, tím je sladší a aromatičtější.

Pamatujte, že…

Jahody se mají nejdíve omýt a teprve pak zbavit stopky. Lépe se tak zachová chuť plodu, protože v opačném případě dužnina zbytečně nasákne vodu.

Plody se nesmí máčet dlouho, neboť ztrácí aroma. Myjí se v menších porcích pod mírným proudem tekoucí vody a potom nechají okapat na sítku (nebo se osuší textilní utěrkou). Až poté se zbaví zelených stopky a lístku.

Jahody se skladují nejdéle dva dny, pokud mají být perfektní. Nejlépe v jedné vrstvě na talíři přikrytém fólií. Samozřejmě v chladničce.

Toto ovoce se také skvěle mrazí. Opět v jedné vrstvě na podnosu. Poté se vloží do sáčků či do plastových nádob. Není slepené a dá se konzumovat až do příští sezony.

Jahody jsou velmi zdravé, i když je z devadesáti procent tvoří voda. Obsahují vitamin C (asi 50 mg na 100 g), železo a draslík, pektin, cukry, aromatické látky a kyseliny. Mají velmi nízký obsah kalorií, proto jsou vhodné i při redukční dietě.

Na nejvyšší příčku chuti patří lesní odrůda. Vyniká aroma i léčivými účinky. Listy jahodníku obsahují třísloviny, cukr, silice, vitamin C. Lze je usušit a připravit z nich odvar, který příjemně chutná i voní. Působí močopudně, proto se doporučuje zejména při onemocněních ledvin, močového měchýře, ale i průjmech.

Minimuffiny

.
Autor: Isifa.com

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 20 minut

Budete potřebovat (na 12 až 16 kusů):
150 g másla
100 g cukru krupice
2 vejce
225 g hladké mouky
půl balíčku prášku do pečiva
200 g čerstvých jahod
špetku soli
šlehačku podle chuti

Postup:
1. Změklé máslo ušlehejte s cukrem a se špetkou soli. Postupně k máslové směsi zapracujte vejce a mouku smíchanou s práškem do pečiva.

2. Jednu třetinu papírového košíčku na muffiny naplňte těstem, do středu položte omytou a osušenou jahodu a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

3. Upečené muffiny nechte vychladnout. Můžete je podávat ozdobené šlehačkou.

Autor: frč, red