Budete potřebovat (na 20 kusů):
500 g polohrubé mouky
75 g cukru krystal
75 g másla
2 žloutky
25 g droždí
250 ml mléka
špetku soli
400 g míchaného ovoce
na drobenku:
100 g hrubé mouky
100 g másla
80 g cukru krystal
Postup:
1. Mouku prosejte do mísy, ve středu vyhlubte důlek a do něj dejte trochu vlažného mléka, lžíci cukru a rozdrobené droždí. Mísu přikryjte a počkejte 10 minut, až vzejde kvásek.
2. Ke kvásku přidejte zbylý cukr, změklé máslo, špetku soli a postupně i mléko, žloutky a vypracujte hladké těsto. Na teplém místě ho nechte kynout alespoň jednu hodinu.
3. Ovoce omyjte, podle potřeby zbavte stopek a nechte na sítu okapat. Z mouky, cukru a másla připravte drobenku.
4. Vykynuté těsto rozválejte na obdélník a přeneste na plech vyložený pečicím papírem, rozdělte na něj okapané ovoce, posypte drobenkou a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 30 minut. Pomocí špejle si ověřte, zda je koláč již hotový. Pokud se na špejli těsto nelepí, můžete ho vyndat z trouby a nechat vychladnout.
Doba přípravy: 30 minut, doba kynutí: 90 minut, doba pečení: 30 minut
Články odjinud