Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mámy rebelky: Očkovat děti? Nikdy!

Očkování proti skupině C chrání děti 10 let
28. března 2011 | 12:06

To, co je pro většinu maminek a jejich dětí normou nebo nutným zlem: očkování, antibiotika, porod v porodnici, je pro jiné nepřijatelná cesta. Proč se některé mámy rozhodnou rodit doma nebo nenechají očkovat své děti ani proti smrtelným chorobám?

Setkaly jsme se třemi maminkami, které se vzbouřily proti normám společnosti. Nejsou to bláznivé divoženky zanedbávající své děti. Naopak – své potomky nade všechno milují. Proč se rozhodly jít proti proudu, a co tím riskují? Příběh první je o mamince, která porušuje zákon, protože odmítá nechat své děti očkovat. Další maminky rebelky poznáte ve dvou pokračováních.

Když si povídáte s  jedenatřicetiletou Andreou Jasenčukovou, proč nechce dát očkovat své děti, vypadá to, že na začátku všeho byla neochota a nevlídný přístup lékařů, se kterým se setkávala při mnoha různých návštěvách. „Sedí v bílých pláštích, vypadá to, že mají ve všem pravdu a všechno běží bez vaší vůle jako na běžícím pásu. Chtěla jsem vysvětlit, co přesně je v očkovacích ampulích, nedostala jsem kloudnou odpověď,“ říká Andrea. Její nejstarší pětiletý chlapeček prošel normálním očkováním, ale dvě mladší děti už očkovat nedá.

Věřím jiným zprávám

Andrea Jasenčuková nechce nechat své děti za žádnou cenu očkovat
Autor: abl - Slávka Červená
„Když jsem si četla informace o očkování na internetu, zjistila jsem, že existují výzkumy například o tom, že v zemích, kde se očkuje, je až tisíckrát vyšší výskyt autistických dětí. Samozřejmě se to dá
zpochybnit, ale já tomu věřím. Ve skutečnosti nikdo neví o dopadu očkování na zdraví lidí za padesát nebo sto let. Jsem přesvědčená o tom, že může poškodit zdraví člověka. Očkovací látka přece není bílý jogurt, na kterém si přečtete složení, ale je to chemie, také mrtvé buňky... Nechci, aby moje děti měly v těle nějaké mrtvé buňky!“
Andrea říká, že vyznává zdravý životní styl a její filozofie zachází do extrémů. „Nemyslím jen to, že peru v ekologických prostředcích, používám pro děti ekologické plínky nebo se snažím vytvářet minimum odpadu. Jsem pro zdravý život v té nejsyrovější formě, a podle mě je s očkováním neslučitelný. Zatím jsem rozhodnutá děti nedat očkovat proti žádné chorobě.“ Andreu ke změně názoru nedonutí ani fakt, že jí je nevezmou do školky.

Rok na tvrdo

Lékař Andreiných dětí musel nahlásit její odmítnutí na příslušnou krajskou hygienickou stanici, následoval soud. „Čekala jsem, že přijde nějaká sankce, třeba finanční postih, ale první rozsudek – rok za mřížemi s dvouletým odkladem za ohrožování dítěte – mě vyděsil. Bylo mi moc těžko. Říkala jsem si: Co když mě odsoudí a já mám třeba pravdu, i když všichni tvrdí opak?“


Andree se dostalo pomoci od Ligy lidských práv a Nejvyšší správní soud ji nakonec osvobodil. Stíhat rodiče za to, že neočkují své děti, nelze. „Dřív jsem se bála o svém rozhodnutí mluvit, ale teď už ne. Ať si na mě lidi ukazují prstem a říkají, že ohrožuji život svých dětí. Já si myslím opak. A jsem ráda, že se nad tématem rozbouřila diskuse. Nikoho nepřesvědčuji, aby dělal to, co já, ale snad je to aspoň impulzem k tomu, aby se lidi přestali chovat jako ovce.“

* Loni byla v ČR zrušená povinnost očkovat novorozence proti tuberkulóze, protože mezi lékaři převládl názor, že vedlejší účinky jsou silnější než přínosy.
* U nás (na rozdíl od Německa nebo Rakouska) stále existuje povinné očkování proti žloutence typu B. Tato nemoc se přitom přenáší krví a pohlavním stykem a riziko vedlejších účinků vakcíny je 7,5x vyšší než pravděpodobnost nákazy.
* V mnoha vyspělých státech EU je očkování dobrovolné, a přesto se průměrná proočkovanost pohybuje na vysoké úrovni přes 90 % jako v ČR.
(zdroj ROZALIO)

Pohled ze dvou stran:

849791:gallery:true:trueMartina Suchánková
ROZALIO – Rodiče za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování.
Co si myslíte o rozhodnutí rodičů, kteří odmítnou očkovat své děti i proti závažným nemocem?
Chci předeslat, že očkování dětí je ze zákona povinné a kvůli tomu jsou vlastně pod tlakem rodiče i lékaři. Jejich rozhodnutí často vyhoví spíše termínům očkovacího kalendáře než zdravotnímu stavu dítěte. Mám zkušenost, že rodiče, kteří se rozhodnou neočkovat své děti, tak činní na základě pečlivého uvážení. Na jedné misce vah je riziko nákazy, na druhé riziko vážných vedlejších účinků. Zatímco o rizicích nemocí je informací dostatek, o rizicích vedlejších účinků vakcín se nemluví.
Chcete vědět více o očkování? Podívejte se na www.rozalio.cz

849797:gallery:true:trueMUDr. Hana Cabrnochová
předsedkyně Sdružení dětských lékařů
Co si myslíte o současném způsobu očkování dětí?
Současný způsob považuji za vyhovující, v nedávném průzkumu se ukázalo, že 99 % rodičů v ČR je přesvědčeno o prospěšnosti očkování. Rozvolnění by určitě přineslo pokles proočkovanosti se všemi riziky nejen pro neočkované děti, ale i pro zbytek populace.
Souhlasíte s tím, aby podle nového návrhu byli rodiče dětí, kteří nedají své potomky očkovat, postižení?
Nejedná se o nový návrh, pouze na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu byl zpochybněný pricip postihování rodičů za to, že nedají očkovat své dítě. Pochybnost souvisí s tím, že je konkrétní očkování uvedené pouze ve vyhlášce a není vyjmenované zákonem. Jedná se tedy spíše o technickou debatu o právní podobě, a nikoliv o změnu toho, co u nás platí již několik let.

Druhý příbeh maminky rebelky se dočtete už zítra!

Autor: Kateřina Pokorná, Olga Poucheová, Kbak