Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Díl 2. - Životopis pod lupou

24. září 2008 | 12:17

Dvacet vteřin a dost. Tolik věnuje personalista jednomu životopisu. Hrubky, nepřehlednost nebo třeba přílišná délka můžou snížit šance, že si vás personalista vybere jako vhodného kandidáta.

Blesk vás dnes naučí, jak napsat odpověď na inzerát a životopis co nejlépe. Stručný, jasný, přehledný a bez bílých míst. Tak vypadá ideální životopis podle personalistů. "Pokud není CV na první pohled přehledné a rychle se v něm neorientuji, ztrácí uchazeč body," říká na rovinu personalistka Dagmar Šimonová firmy LMC, která provozuje internetové servery www.prace.cz a www.jobs.cz. S tím souhlasí i Jaroslav Páviš z České spořitelny. "Uchazeč by si měl uvědomit, že řada personalistů dostane desítky životopisů a čas, který věnují čtení životopisu, není nijak dlouhý a nebudou mít čas číst rozsáhlý dokument," uvádí Páviš. Navíc by podle něj neměla být v životopisu bílá místa. "Tak říkáme obdobím v životopise, která nejsou popsána. Např. když byl člověk rok nezaměstnaný, je dobré to popsat a doplnit, že v té době například absolvoval odborný kurz a podobně," říká Páviš. Personalisté sledují i celkovou úpravu životopisu. Svědčí totiž o tom, kolik času mu člověk věnoval.

Navíc je potřeba počítat s tím, že personalista nečte mezi řádky. "Zajímá ho jestli životopis opravdu odpovídá přesně požadavkům v inzerátu. Sleduje sklon k fluktuaci, dopravní dostupnost, flexibilitu, odbornost, možnost nástupu, dlouhodobou praxi a loajalita k zaměstnavateli," potvrzuje i Luboš Rejchrt, prezident Asociace poskytovatelů personálních služeb.

Personalisté: Tohle chceme

● Dagmar Šimonová, LMC, provozovatel internetových pracovních serverů
"Je důležité, aby CV bylo přiměřené dlouhé, obsahovalo konkrétní informace, aby byla vyzdvihnuta dosavadní praxe a pracovní nebo studijní úspěchy. Zbytečné jsou výpisy kurzů, zejména pokud má někdo 20 let praxe. Důležitá je také osobní charakteristika a zájmy uchazeče."

● Karolína Kandratová, Danone, a.s.
"Sleduji časovou souslednost vzdělání a praxe. Je důležité, aby nechyběly žádné časové údaje, třeba roky bez práce. Nutná je strukturovanost, jasnost, věcnost, schopnost popsat nejdůležitější zodpovědnosti na pozicích – měla bych tam najít základní požadavky na pozici, o kterou máte zájem a na kterou reagujete."

● Jaroslav Páviš , Česká spořitelna, a.s.
"Na začátek je rozhodně vhodné umístit souhrn všech vašich zkušeností, charakterizovat jaký člověk je, co dokázal apod. Personalistům to usnadňuje další čtení, zaujme je to. Praxe by měla být popsána sestupně, tj. od nejnovější k nejstarší, ke každému zaměstnání bych napsal pár informací."

Jak nejlépe napsat životopis

Personalisté nejčastěji požadují takzvaný strukturovaný životopis. I když ho můžete napsat přímo do "těla" zprávy, obvyklejší je poslat ho jako přílohu. Klidně si můžete pohrát s grafikou, ale myslete i na to, aby ho personalista vůbec dokázal otevřít. Vhodná není ani záplava barev, nebo druhů písma. Přílohu je proto nejlépe poslat ve formátu Word nebo Acrobat.

Dvacet vteřin a dost. Jen takhle málo času věnuje personalista jednomu životopisu.
Autor: archiv

Co by měl životopis obsahovat

Základní informace: Jméno a příjmení: (případně titul)

Adresa: Ulice PSČ, město
Tel. kontakt (kde je možné vás přes den zastihnout)

Průběh zaměstnání: Všechny firmy a pozice, na kterých jste pracovali, a náplň vaší práce. Opět se začíná posledním zaměstnáním a pak sestupně.

Vzdělání a případné další kurzy: Název školy a studijního oboru, datum nástupu a ukončení studia. Začíná nejvyšším dosaženým vzděláním, základní škola se neuvádí.

Jazykové znalosti: (jaké jazyky a na jaké úrovni umíte)

Další schopnosti: Jak umíte pracovat na počítači a s internetem, jaké počítačové nebo grafi cké programy znáte, zda vlastníte řidičský průkaz a jaké máte jiné schopnosti: např. jste komunikativní, loajální apod.

Zájmy: Stručně se zmiňte o svých zájmech a zálibách.

Reference: Kontakty na bývalé zaměstnavatele či kolegy, od nichž je možné získat na vás doporučení.

Datum vypracování životopisu a podpis.

Autor: Radka Růžičková