Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Díl 1. - Najděte si lepší práci!

Při pohovoru buďte usměvaví a sebevědomí.
22. září 2008 | 09:20

Už vás to ve stávající firmě nebaví? Berete málo? Myslíte, že si vás dostatečně neváží? Pak je nejvyšší čas najít si práci jinou, lepší. Máme pro vás 10 rad, jak na to.

1. Rozmyslete si, co opravdu chcete
Přesně si zformulujte, co od sebe samého a od své nové práce očekáváte. Chcete a potřebujete úplnou změnu oboru, či jen změnu pracoviště? Proč jste vlastně nespokojeni a o čem skutečně sníte? Dříve než dáte výpověď ve své stávající práci, promyslete si všechna plus a minus tohoto kroku.

2. Využijte všech zdrojů informací
Možností, jak hledat novou práci, je mnoho. Internet nabízí mnoho specializovaných serverů s nabídkou práce, fi rmy aktualizují svou poptávku na vlastních webových stránkách. Tradičnější cesty jsou inzerce v tisku, vývěšky na úřadě práce, ale také známosti příbuzných a přátel.

3. Navštivte dobrou personální agenturu
Služby personálních agentur jsou pro vás zadarmo. Není proto důvod, proč ji nenavštívit. Vy dodáte jen svůj životopis a dostavíte se na pohovor s personalistou, který se o vše ostatní již postará a jen vás bude informovat, kdy a kam se máte dostavit na pohovory k možným zaměstnavatelům.

4. Věnujte pozornost svému životopisu
V motivačním dopise se snažte být struční, zdvořilí a profesionální. Musíte zaujmout tak, aby si personalista chtěl přečíst i váš životopis. Nebuďte zbytečně rozvláční. Do životopisu napište veškeré své pracovní, technické i sociální zkušenosti. Každá maličkost může rozhodovat!

5. Nebojte se pohovoru
Nezapomeňte, že leckdy rozhoduje první dojem! Věnujte dostatečnou pozornost výběru svého ošacení, účesu či líčení. Při prvním kontaktu s personalistou si dejte pozor na stisk ruky, dívejte se mu zpříma do očí a usmívejte se. Mluvte stručně, ale také ukažte, že se nebojíte zeptat na cokoliv relevantního.

6. Připravte si dobré odpovědi
Proč bychom měli zaměstnat právě vás? Jaké jsou vaše přednosti a nedostatky? Dobře si připravte odpovědi na podobné otázky a nezapomeňte si nastudovat dostupné informace o dané společnosti. Je trapné, když si spletete její jméno... Uvědomte si své kvality i nedostatky, zformulujte si je a naučte se stát si za nimi a umět je prodat.

7. Myslete na základy slušného chování
Každé slovo a každý váš pohyb mohou být rozhodující. Zahanbující je nedostatek slušného chování, například v podobě vyřizování si soukromého hovoru. Nepoužívejte klišé, nebuďte egoističtí ani příliš skromní. Připravte se rovněž na to, že se vás bude personalista snažit nejrůznějšími psychologickými triky zkoušet.

8. A co takhle zkusit dočasnou brigádu?
Brigády nejsou jen pro studenty či důchodce! Mohou být i pro vás zajímavým dočasným řešením. Nejenže získáte nové zkušenosti a rozšíříte svůj životopis. Zajistíte se také finančně, a jistě na brigádě potkáte mnoho zajímavých lidí, kteří vám mohou být při dalším hledání práce nápomocni. Člověk nikdy neví, kam ho osud zavane!

9. Zvažte práci v zahraničí
Pro mladé lidi se cesta za prací do zahraničí stává samozřejmostí. Nebojí se být flexibilní a také riskovat. Proč byste se měli bát vy? Evropská unie je vám otevřena, vzdálenosti se díky rychlosti dopravy stále zkracují, personální agentury fungují všude stejně. Nač ještě čekáte? Navíc u některých profesí stačí jen základní znalost jazyka.

10. Stále se učte, vyplatí se to
Nebudete-li moci dlouho najít práci, nezapomeňte, že úřad práce nabízí také rekvalifi kační kurzy, které se pro vás mohou stát čerstvým větrem do plachet. Prioritou pro mnohé společnosti je alespoň základní znalost cizího jazyka. Naštěstí i možností studia jazyků je v dnešní době přehršel. Nebojte se začít s něčím novým!

Související články