Pátek 27. září 2024
Svátek slaví Jonáš, zítra je Den české státnosti / Václav
Zataženo, déšť 19°C

Zubní kaz: Co za ním stojí a jak ho zastavit?

Pečujte o své zuby a mějte krásný úsměv
26. září 2024 | 06:00

Víte, že zubní kaz je nejrozšířenějším infekčním onemocněním na světě? Přestože je u nás péče finančně dostupnější, nežli je tomu u našich sousedů na západ, tak se ve statistikách dentálního zdraví pohybujeme stále až za nimi. Proč se prevence a péče o ústní dutinu vyplatí? 

Na počátku zubního kazu stojí bakterie zubního plaku, které se usazují především v místech, která se špatně čistí. Při zpracovávání cukrů z potravy produkují tyto bakterie agresivní kyseliny způsobující úbytek minerálů v tvrdé zubní tkáni. Zubní kaz pak často vzniká nenápadně jako malá bílá skvrnka na zubní sklovině. Jedná se o první stadium demineralizované skloviny. Pokud v této fázi dojde k remineralizaci, k níž přispívá například fluoridace, můžete počínající zubní kaz vyléčit.

VIDEO: Maminka Podcast: Růst prvních zoubků

Video se připravuje ...
Maminka Podcast: Růst prvních zoubků • VIDEO: Videohub

Díky civilizačním změnám našeho chování se zubní kaz objevuje i u malých dětí, v populaci 5letých dětí má intaktní (nedotčený) chrup již jen 50 %. Ve věku 15 let je to již jen 13 % a ve věku 18 let, kdy vstupují do dospělosti již jen 6,8 %, u dospělých nad 35 let je to již pouhé 0,1 %. *

  • Výzkumný ústav stomatologický, Analýza orálního zdraví vybraných věkových skupin, 2003
  • Zpráva o zdraví obyvatel ČR, 2014

Co tedy můžeme pro zdraví své dutiny ústní udělat?

Jedním z důležitých faktorů ovlivňujících zdraví dutiny ústní jsou správné stravovací návyky a pitný režim upřednostňující čistou vodu. Měli bychom také omezit příjem cukrů. Víte, že průměrná spotřeba cukru v ČR je 38 kg na osobu a rok, přičemž doporučení WHO je maximálně 20 kg. Negativně zdraví dutiny ústní ovlivňuje i kouření a konzumace alkoholu, a také konzumace sycených nápojů a džusů s nízkým (kyselým) pH.

Pečlivá každodenní hygiena je základ. Jak říkaly už naše babičky, ráno pro krásu, večer pro zdraví. Důkladné čištění zubů měkkým kartáčkem je základ, k tomu čištění mezizubními pomůckami, neboť právě v mezizubí často vznikají kazy.

Preventivní prohlídky u zubního lékaře by měly již být samozřejmostí, ale tomu by měla předcházet návštěva dentální hygienistky, ta vám zuby vyčistí profesionálně, zbaví je plaku i v těžko dostupných místech, kde se občas, i přes veškerou péči, může usadit. Zubař vám zoubky už jen pěkně spočítá. Díky správné péči nebudete mít ze zubaře strach, naopak se budete těšit na pochvalu.

Jak na zubní kaz?
Autor: Shutterstock

Fluoridace proč a jak?

Fluoridace neboli aplikace fluoridů může mít různou podobu. I u nás v minulosti probíhala v takzvané systémové formě, kdy byl fluorid přidáván do pitné vody. Dnes se využívá především místní neboli lokální fluoridace. Jejím cílem je dostat do povrchových vrstev skloviny dostatečné množství látek, které přispívají k lepší odolnosti zubu proti kyselinám vytvářeným bakteriemi zubního plaku a zároveň zpomalují metabolismus a množení těchto bakterií.

V zubních pastách se často používá fluorid sodný, který patří do skupiny tzv. anorganických fluoridů. I ty mají příznivý vliv na ochranu zubu proti kazu. Ještě o něco lepší vlastnosti jsou připisovány tzv. organické formě, např. aminfluoridům, které mají vyšší přilnavost k povrchu zubů. To prodlužuje dobu jejich působí v našich ústech.

A proti čemu že vlastně fluoridace zuby chrání?

Už jsme zmínili kyseliny vzniklé působením bakterií plaku, ale jde i o ty, které jsou obsažené ve stravě i nápojích. Například pH kolových nápojů se pohybuje okolo hodnoty 2,5, což se blíží hodnotě pH octu, která je 2,2. Hodnota, pod níž by pH v našich ústech neměla klesnout, je 4,5. Fluoridace pomáhá činit sklovinu odolnější proti působení kyselin.

Fluoridace doma 

Lokální fluoridaci máme často spojenou s ordinací zubního lékaře. Existují však i možnosti, jak to zvládnout rychle a snadno doma. Na trhu naleznete různé přípravky vhodné pro domácí použití. Doporučujeme například léčivý přípravek elmex gelée dentální gel, který obsahuje až 10× vyšší množství fluoridů nežli běžná zubní pasta. Jeho pravidelné použití představuje prevenci vzniku zubního kazu a je schopen remineralizovat počínající zubní kaz. Je také vhodný i při zvýšené citlivosti zubní skloviny. V přípravku jsou kromě fluoridu sodného použity i fluoridy v organické formě, konkrétně aminfluoridy Olaflur a Dectaflur.

elmex gelée pořídíte pouze v lékárnách, bez lékařského předpisu. pro více informací navštivte www.elmex-gelee.cz/zubni-gel-elmex-gelee. 

elmex® gelée dentální gel, 25 g, je lék k použití v dutině ústní. Obsahuje léčivé látky: směs aminfluoridů a fluorid sodný. Čtěte pečlivě příbalovou informaci!

Autor: Lenka Knápková