Pondělí 16. září 2024
Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda
Zataženo, déšť 16°C

Objevte královský Mělník: Vinice, romantická plavba k soutoku i historie

27. srpna 2024 | 06:00

Královské město Mělník je bezesporu nejznámější tím, že se rozkládá nad soutokem dvou největších českých řek, ale nabízí toho mnohem více. Díky své jedinečné poloze je lehce přístupný z celé republiky, a nabízí mnoho aktivit pro všechny věkové kategorie.

Konec prázdnin a babí léto doslova vybízí k výletům a zážitkům. Už jste byli v Mělníce? Malebné uličky, historická místa, zámek nebo výhledy na Říp vás dostanou. 

VIDEO: Margit Slimáková o svačinách na výlety: Které jsou nejvhodnější?

Video se připravuje ...
Margit Slimáková o svačinách na výlety: Které jsou nejvhodnější?

Co zažít v Mělníku?

Jeďte lodí na soutok Vltavy a Labe

Zažijte romantickou plavbu lodí Fidelio na kterou se vejde až 22 cestujících. Při hezkém počasí si můžete užívat slunečnou terasu lodi, a také bar a salonek, kde si můžete zakoupit teplé i studené nápoje. Hodinové vyhlídkové plavby směřují k soutoku Labe a Vltavy, chráněnou krajinnou oblastí Úpor a k plavebním komorám v Hoříně, a zpět do zastávky Mělník. Můžete si zaplatit i dvouhodinovou plavbu. Při jízdě se vás okouzlí panorama mělnického zámku s kostelem sv. Petra a Pavla a krásné okolí. Dospělí zaplatí 250 Kč, děti 3-10 let a ZTP 125 Kč, za psa, kočárek nebo kolo zaplatíte 50 kč. Více informací www.fidelio1.cz

Soutok Labe a Vltavy
Autor: Mělnické kulturní centrum

Za vínem na vinobranní

Mělnicko je vinařskou oblastí, a pokud jste milovníky vína, rozhodně nevynechejte 3 dny plné hudby a zábavy pro malé i velké. Letošní jubilejní 85. ročník Mělnického vinobraní se koná o víkendu 20. – 22. 9. 2024 a pro návštěvníky přichystal dokonce 6 scén, které nabídnou klasickou, populární, alternativní hudbu, dechovku, rap a vystoupí i velký swingový bigband nebo cimbálovka. Mezi účinkující jsou například Leoš Mareš, Wohnout, Argema, PSH, Lunetic, Marpo & TroubleGang, Rytmus, Petr Kotvald a mnoho dalších. Děti se mohou těšit na vystoupení kejklířů, šermířů, vypravěčů, loutkové představení i fireshow. Nebude chybět oblíbený historický průvod, řemeslný jarmark nebo dobový kolotoč pro děti. Užít si můžete degustaci vína, foodtrucky, grilované speciality, vyhlášené hamburgery, zapečené chleby, koláče i výběrové delikatesy. Více informací, vstupenky a kompletní program na www.vinobranimelnik.cz.

Mělnické vinobraní je oblíbenou akcí pro místní i přespolní
Autor: Mělnické kulturní centrum

Navštivte kostnici

Mělnická kostnice patří k největším v České republice a je umístěna v kryptě pod presbytářem proboštského kostela sv. Petra a Pavla v Mělníce. Kolem kostela byl od nepaměti hřbitov, který však nestačil zejména při morových epidemiích pojmout četné pohřby, a proto hrobníci vybírali pozůstalé kosti a rovnali je v kostnici. V kostnici jsou umístěny pozůstatky asi 10 000 až 15 000 osob různého stáří, pohlaví i etnického původu. Do dnešní podoby kostnici upravil po odborném zkoumání univerzitní profesor Jindřich Matiegka, zakladatel československé antropologie. Kosti a lebky jsou srovnány do obrazů kotvy, kříže a srdce – symbolů naděje, víry a lásky. Více informací naleznete na www.farnostmelnik.cz/prohlidky

Za dobrým jídlem

Pokud toužíte jíst s krásným výhledem, nesmíte minout Zámeckou restauraci s nádhernou vyhlídkou na soutok Labe s Vltavou a vinice sv. Ludmily. Ochutnat tu můžete pokrmy typické české kuchyně, které připravují kuchaři ze sezónních produktů ze zdejšího kraje. Dobrou kávu a něco sladkého ochutnejte v útulné kavárně Kafe Mělník Bistro. Dopřát si zde můžete kvalitní výběrovou kávu, lahodné dezerty i perfektní sladké a slané snídaně. Výběrová káva pochází z vlastní pražírny MLK Coffee Roastery, která se nachází jen kousek od Mělníka. Amerika v Mělníce? Proč ne! Ochutnejte tradiční americké barbecue a výborné místní pivo z řemeslného pivovaru Němý medvěd v podniku Brloh. Restaurace je zasazena do stylové budovy bývalého mlýna, který pochází z 30. let minulého století. Díky tomu si zde vychutnáte nezaměnitelnou atmosféru. Zážitek dokresluje i samotné servírování pokrmů. Na začátku dostanete tác a na něj vám kuchaři naloží vše, co budete chtít.

Více informací o kulturním a společenském dění na Mělníku naleznete www.mekuc.cz

Autor: Lenka Knápková