Středa 11. září 2024
Svátek slaví Denisa, zítra Marie
Oblačno 19°C

Krátkozrakost u dětí je strašákem, existuje však účinné řešení

Krátkozrakost je fenomén dnešní doby.
16. srpna 2024 | 06:04

Krátkozrakost nebo také myopie má v budoucnu postihnout téměř polovinu lidstva, což není vůbec dobrá zpráva. Na vině jsou předešvím tablety a mobily, na které děti koukají z velké blízkosti a také genetika. Rozvoj této vady lze naštěstí v dnešní době celkem úspěšně řešit. 

Co je to myopie?

Myopie u dětí, laicky známá pod pojmem "dětská krátkozrakost", bude podle odborníků dělat vrásky stále většímu množství rodičů. Současný trend nárůstu naznačuje, že do budoucna krátkozrakost postihne téměř polovinu populace. Na vině je kromě genetiky příliš mnoho aktivit "na blízko“, které děti provozují. Sledování mobilu, tabletu nebo televize na tom má samozřejmě veliký podíl.

Úplné vyléčení myopie u dětí sice možné není, ale pro významné zpomalení rozvoje krátkozrakosti řešení existuje, což je dobrá zpáva.

Jak se myopie u dětí pozná?

 „Krátkozrakost se u dětí ve školním věku může projevovat tak, že začnou mít potíže ve škole např. při čtení z tabule, jsou unavenější, sedají si blízko k televizi, čtou texty nepřirozeně blízko. Myopie u děti může omezovat i při sportu a snižovat jejich výkony, zvláště pokud je tam důležité vidět na dálku precizně. Přesnou korekcí zrakové vady se zajistí větší komfort vidění,“ upozorňuje optometristka Mgr. Markéta Žáková, Ph.D. z katedry přírodovědných oborů FBMI ČVUT v Praze, která vede studii na analýzu efektivity kontroly vývoje krátkozrakosti za využití technologie D.I.M.S. v brýlových čočkách Miyosmart.

Jakékoliv problémy se zrakem je hlavně potřeba řešit co nejdříve. Rodiče by měli být tedy všímaví a pokud někdo v rodině nosí brýle, dítě je dobré pozorovat pravidelně. 

Jak postupovat

Pokud dítě hůř vidí nebo máte podezření, že špatně vidí, je potřeba stav konzultovat co nejdříve s pediatrem nebo se rovnou obrátit na dětského očního lékaře. Je dobré vědět, že správně by stanovení počtu dioptrií vždy mělo předcházet vyšetření s rozkapáním.

Nadějná novinka

Díky Hoya Vision Care už i k nám dorazila velmi nadějná novinka - brýlové čočky Miyosmart, což je inovativní řešení, které poskytuje jasné vidění a zároveň zpomaluje progresi krátkozrakosti snadným, bezpečným, účinným a neinvazivním způsobem. To potvrzuje několik studií, včetně jedné aktuální, která probíhá na Českém vysokém učení technickém v Praze.

Co je na nových čočkách tak převratné?

Vysvětlení je složitější. Konvenční možnosti řešení myopie u dětí, tedy klasické jednoohniskové brýlové nebo kontaktní čočky, zajišťují sice jasné a ostré vidění, ale nepomáhají zpomalit progresi myopie. Právě proto představuje technologie D.I.M.S. v brýlových čočkách Miyosmart od Hoya revoluční vědecký průlom.

„Krátkozrakost u dětí vzniká nejčastěji ve školním věku a s růstem dítěte se obvykle zhoršuje. Při celkovém růstu, dochází u krátkozrakých i k abnormálnímu prodlužování předozadní délky oka a nárůstu dioptrií. Každá dioptrie navíc snižuje kvalitu vidění a života. Například každá další dioptrie krátkozrakosti zvyšuje riziko myopické makulární degenerace, očního onemocnění ohrožující zrak, o 67 %. Krátkozrakost zvyšuje riziko i jiných očních patologií například zeleného zákalu, šedého zákalu, odchlípení sítnice. V současnosti je možné růst oka zpomalit. Jednou z možností je i brýlová čočka Miyosmart s technologií DIMS od firmy Hoya, která je na světovém trhu už od roku 2018. Světové studie efekt zpomalení růstu oka potvrdily, a to až o 60 %. V současnosti tento efekt prověřujeme i na souboru českých myopů ve věku 6-26 let. Po půlroce naší tříleté studie můžeme konstatovat, že ke zpomalení progrese krátkozrakosti i v našem souboru myopů, kteří nosili brýlové čočky s DIMS technologií, skutečně dochází.“, shrnuje dosavadní výsledky Mgr. Markéta Žáková, Ph.D.

Brýlové čočky Miyosmart představují v řešení krátkozrakosti novou naději. Jestli je toto řešení pro dané dítě ideální, je potřeba vždy zkonzultovat s očním odborníkem. Vše začíná včasným odhalením potíží a návštěvou zkušeného očního lékaře.

 

Autor: Lenka Knápková