Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

5 tipů, jak mít letos Vánoce bez stresu

vánoční přípravy
7. prosince 2023 | 06:00

Také si každý rok plánujete, že letos budete mít vše kolem vánočních svátků připraveno včas a nebudete se honit na poslední chvíli? Zkuste to v tomto roce opravdu dodržet a užijte si atmosféru Vánoc naplno a v klidu, máme pro vás tipy, jak zvládnout přípravy konečně bez stresu.

1. Napište si plán

Plánování je klíčem k tomu, abyste se vyhnuli stresu a chaosu jak během příprav, tak i o samotných Vánocích. Napište si konkrétní body, kdy a co budete dělat, a rozvrhněte si nejen předvánoční úklid, výzdobu domu, bytu či zahrady, nákup surovin na štědrovečerní večeři, ale i balení dárků. Díky seznamu budete přesně vědět, co vám ještě zbývá udělat.

2. Nedělejte vše sami

Při přípravách si zajistěte pomocníky. Můžete se obrátit na členy rodiny, do jednodušších činností klidně zapojte i menší děti nebo si zkrátka najměte někoho, kdo vám pomůže – to platí zejména o velkém úklidu. Díky tomu budete mít více času na samotnou přípravu dekorací, pohoštění a vytváření atmosféry.

3. Nemějte příliš vysoká očekávání

Pamatujte na to, že Vánoce jsou svátky klidu a radosti, rozhodně nejsou soutěží o nejdokonalejší stromeček či nejvíce napečených druhů cukroví. V žádném případě se nesnažte vyrovnat se vyumělkovaným snímkům bloggerek na sociálních sítích a dokonalému světu, který se tam prezentuje. A když něco nepůjde hladce, berte to tak, jak to přichází.

4. Nezapomeňte relaxovat a odpočívat

I uprostřed svátečních příprav nezapomínejte odpočívat, vyhnete se tak stresu, únavě a frustraci z Vánoc. Udělejte si třeba novou rodinnou tradici a vyrazte každý týden na adventní procházku zakončenou svařákem, zpíváním koled nebo třeba na výstavu betlémů. Využijte množství veřejných kluzišť a jděte s rodinou nebo s přáteli bruslit, uvidíte, že si užijete skvělý společně strávený čas.

5. Dárky rozumně

Dárky často způsobují všem největší stres. Nemusíte kupovat dárky za desetitisíce, nejsou to nejdůležitější a ani ten nejdražší dárek vám nezaručí klidně prožité Vánoce. Zkuste překvapit své blízké kromě klasického dárku i nějakým vlastnoručně vyrobeným nebo třeba darujte společné zážitky, jako jsou lístky do divadla, vstupenky na výstavu nebo voucher do oblíbené restaurace.

Autor: REDAKCE