Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Naučte své dospívající děti hospodařit s penězi

11. prosince 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Děti se učí tím, co vidí. Pokud budete s penězi rozumně hospodařit vy, budou i vaše děti. Znalost finanční gramotnosti čili hospodaření s penězi je stejně důležitá jako znalost češtiny nebo matiky. Neuvážené zacházení s penězi a chybná finanční rozhodnutí totiž mohou mít neblahé následky.

Vysvětlete dětem, co je to osobní rozpočet a proč se vyplatí ho znát

Seznamovat děti s hodnotou peněz a finanční gramotností byste měli začít co nejdříve. Malým dětem třeba jen ukazujte peníze a vysvětlujte jejich hodnotu. Jak začnou odrůstat, nechte je, například platit v obchodě. Starším dětem nechte na starosti plánování rozpočtu třeba na nedělní oběd.

Jakmile děti začnou dospívat a přijdou do teenage věku, pravděpodobně budou mít vyšší kapesné a ideálně i přivýdělky z brigád. Je tedy nejvyšší čas jim vysvětlit, co je to osobní rozpočet a proč se vyplatí jej znát. Vysvětlete jim, že do osobního rozpočtu patří příjmy a výdaje.

Do příjmů se řadí:

  • výdělky z brigád,
  • kapesné,
  • v dospělosti výplata, pracovní prémie, rodičovský příspěvek atd.

Do výdajů se počítá:

  • pravidelné platby za telefonní tarif,
  • jízdné,
  • pravidelné platby za předplatné (časopisů, online aplikací atd.),
  • v dospělosti, například splátky hypotéky, nájemné, energie, jídlo, zábava.

Díky přehledu svých příjmů a výdajů získají potomci přehled o své finanční situaci. Budou vědět, kolik peněz jim zbývá, případně za co ušetřit.

Autor: shutterstock

Naučte své děti šetřit

Osvětlete svým dětem, jak hospodařit s penězi, které jim zbudou po odečtení výdajů. Přestože teď se jim to ještě nemusí zdát důležité, protože za ně většinu věcí financujete vy, do budoucna se jim umění šetřit bude hodit. Jakmile začnou chodit do práce, měly by si pravidelně odkládat určitou část peněz třeba na spořicí účet. Vytvoří si tím finanční polštář, ze kterého mohou vyřešit nečekané větší výdaje, například rozbitou lednici nebo opravu auta. Kromě toho se jim našetřené peníze budou hodit v případě ztráty zaměstnání nebo třeba při dlouhodobé nemoci.

Upozorněte dospívající na riziko půjček

Seznamte své děti s úvěrovou politikou. Mluvte s nimi o rychlých půjčkách, kterými se to v online i offline světě jen hemží. Vysvětlete jim, že je potřeba si velice dobře promyslet, na co si půjčí. Půjčka je řešením pro pořízení věci, která roste v hodnotě nebo má dlouhou spotřebu a je potřebná pro život (byt, pozemek, pračka, auto). Na co by online půjčky neměly využívat? Na pořizování věcí, bez kterých se obejdou, například nejnovější telefon, dárky a dovolené.

Upozorněte je na fakt, že musí mít spočítané, zda půjčku zvládnou splácet. Právě proto se jim hodí znát osobní rozpočet. Vysvětlete jim, že půjčku jim dá jak banka, tak nebankovní společnost. Aby si vybraly nejvýhodnější půjčku, je potřeba porovnávat nabídky, ale také si vybrat důvěryhodného poskytovatele.