Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak pomoct opuštěným zvířátkům? Ideálně adopcí a penězi

Video se připravuje ...
19. října 2023 | 06:00

Přemýšlíte, že si pořídíte domů zvířecího parťáka, a váháte, jestli jít do adopce? Už nepřemýšlejte a vyrazte rovnou do nejbližšího útulku. Získáte tak nejen domácího mazlíčka a věrného parťáka, ale navíc uděláte dobrý skutek.

Adopce zvířátka prospěje pochopitelně onomu dotyčnému zvířátku, které najde domov, ale samozřejmě a možná snad především prospěje i těm lidem, kteří si ho adoptovali. Mají dobrý pocit z toho, že udělali dobrý skutek, a získají perfektního kamaráda, který je vděčný za to, že získal domov,” říká Hana Janišová, předsedkyně Pražského spolku ochránců zvířat, který provozuje výhradně kočičí útulek Kocour Felix.

Právě po prázdninách se útulky plní nejvíce. Lidé se vracejí z chat, kde si zvykli krmit koťátko nebo dospělou kočku. Pak ale zjistí, že je u sebe v bytě nechtějí. “Nejčastějším důvodem je, že kočce zemřel majitel, případně to, že člověk, který si ji pořídí, přecení svoje síly. A třetí důvod, za který bohužel nikdo nemůže, je, že se majitelům změní rodinný stav natolik, že prostě už kočičku nemůžou mít, například narodí se dítě a ukáže se, že je alergické,” vysvětluje ze své praxe, proč se kočky dostávají do útulku, Hana Janišová.

Co hraje největší roli při výběru mazlíčka k adopci? Je důležité, jestli k vám zvířátko hned přijde? Jak můžete útulku pomoct, i když si nového kamaráda odnést domů nemůžete? To a mnoho dalšího se dozvíte v úvodním videu.

Autor: Aneta Mrazilová