Středa 15. května 2024
Svátek slaví Žofie, zítra Přemysl
Polojasno 23°C

Jak ušetřit za energie? Máme pro vás 10 rad, které vám mohou uspořit tisíce

.
24. srpna 2023 | 12:46

Každý z nás touží po útulném a pohodlném domově, ale přitom si nepřejeme vysoké účty za energie. Dobrá zpráva je, že existuje několik jednoduchých kroků, které můžete podniknout, abyste nejen snížili své náklady na energie, ale také alespoň malým dílem přispěli k ochraně životního prostředí. Následující desatero praktických tipů vám může pomoci šetřit za energie a uspořit tak tisíce korun ročně.

Kontrola spotřeby

Zaměřte se na výměnu tradičních žárovek za energeticky úsporné varianty jako jsou LED žárovky. Nejenže mají delší výdrž, ale také spotřebují mnohem méně energie a snižují náklady na elektřinu. Nezapomínejte také zhasínat a snažte se využívat denního světla.

Inteligentní termostaty a pravidelné větrání

Investujte do inteligentního termostatu, který umožní efektivní regulaci teploty v domácnosti. Můžete nastavit teplotu dle času a potřeby, a neplýtvat tak energií na zbytečné vytápění nebo chlazení. Stejně tak dbejte na pravidelné větrání. Větrejte krátce, ale důkladně, abyste nepropouštěli zbytečné množství tepla. Okna otevírejte proti sobě, abyste vytvořili průvan a rychleji vyměnili vzduch.

Kvalitní dodavatel

Trh s energiemi se v poslední době výrazně pročistil a zmizeli z něj ti, kteří nebyli schopni plnit své závazky. Přesto buďte při výběru obezřetní. Hledejte mezi stabilními společnostmi s pevným finančním zázemím a ideálně také s vlastními zdroji energie. Tím se sice možnosti výběru výrazně zmenší, ale pravděpodobnost, že budete muset řešit nepříjemnosti s nejistou dodávkou třeba v další topné sezoně se minimalizuje. „Při výběru dodavatele bych nehleděl jen na cenu, ale také na to, jak je daná společnost na českém trhu dlouho a jak je stabilní. Doporučuji nahlédnout i do výročních zpráv, jakým způsobem hospodaří,“ říká Roman Šmíd, ředitel prodeje pro domácnosti a maloodběr ve společnosti epet.

Pravidelná údržba domácnosti

Zkontrolujte těsnost oken a dveří a případně je utěsněte. Pravidelně čistěte filtry ve spotřebičích, jako jsou klimatizace, myčka nádobí nebo sušička prádla, aby tato zařízení pracovala efektivněji.

Fixujte ceny

Nastavte si ceny energií co nejdříve. Pokud máte fixaci, nenechávejte dojednání nového závazku na poslední chvíli. „Doporučuji zajímat se o to, jak se ceny energií na trhu pohybují, a nenechávat rozhodnutí na poslední chvíli. A to nejen v souvislosti s končícími fixacemi, ale také kvůli pravděpodobnému ukončení vládního zastropování cen. Ceny klesaly a řada dodavatelů má pro zákazníky stále opravdu atraktivní nabídky,“ dodává Šmíd.

Úsporné spotřebiče

Při výběru nových spotřebičů dbejte na jejich energetickou třídu. Spotřebiče označené jako A+++ jsou nejúspornější. Pokud si kuchyň vybavíte moderními a šetrnými spotřebiči, které splňují tyto normy, ročně ušetříte hezkých pár tisíc. Ideální je mít pračku a myčku s energetickou třídou A akombinovanou ledničku s energetickou třídou A, B nebo C. Třeba moderní myčka nádobí vám ušetří až 30 % energie. Myčka by ale měla být vždy naplněná, pouze při plné kapacitě plní úsporný účel.

Autor: istock.com

Nastavte lednici

Pokud vaše lednice stojí vedle zdroje tepla, pak to její spotřebu zbytečně zvyšuje. Ideální teplota uvnitř lednice by měla být kolem 7 stupňů Celsia, na což stačí jeden z nejslabších regulačních stupňů. Měla by být zaplněna ze 70 %, prázdná lednice má větší spotřebu. A nezapomeňte lednici pravidelně odmrazovat. Pokud je totiž obalena silnou vrstvou ledu, stoupá i její spotřeba.

Šetřete čas i peníze

Víte, že indukční varná deska je nejúspornější variantou? Vyplatí se investovat i do kvalitního nádobí. Varné desky totiž potřebují rovné dno hrnců, které zabraňuje tepelným ztrátám až o 40 %. Při vaření ušetříte čas i peníze také použitím rychlovarné konvice k ohřevu vody. Jakmile bude horká, jednoduše ji přelijete do hrnce a pokračujete ve vaření. Čas i peníze šetří i vaření (nejen ohřívání) v mikrovlnce.

Zodpovědná spotřeba tepla a vody

Snažte se šetřit teplem a vodou každý den. Při vaření využívejte pokličky na hrncích, aby se teplo neztrácelo zbytečně. Zkracujte dobu sprchování a zvažte využívání úsporných vodovodních baterií, které šetří vaši spotřebu.

Vypínání standby režimu

Mnoho spotřebičů zůstává v pohotovostním režimu (standby), i když je nepoužíváte. To může představovat až 10 % vaší celkové spotřeby energie. Raději spotřebiče úplně vypínejte, pokud je nepoužíváte.

Autor: Aneta Mrazilová