Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Trápí vás účty za energie? Přinášíme 6 tipů, jak používat spotřebiče úsporněji

28. července 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Domácí spotřebiče jsou nepostradatelní členové domácnosti, kteří nám značně usnadňují život. Jejich práce však není zadarmo – některá zařízení jsou doslova žrouti elektřiny. Pojďme se společně podívat, jak zařídit, aby byly spotřebiče skutečně úspornými, udržitelnými, a přitom efektivními pomocníky.

1. Základem je energetický štítek

Jakmile dojde na úspory, nejdůležitějším parametrem je energetický štítek. Písmena A až G, kterými jsou jednotlivé energetické třídy označené, určují, kolik energie váš spotřebič spolyká. Finanční rozdíl přitom bývá markantní: Chladničky Bespoke od Samsungu v třídě A dokážou oproti ledničkám třídy E ročně ušetřit až 57 % nákladů za elektrickou energii.

2. Nižší teploty spoří energii

Velmi účinným způsobem, jak snížit spotřebu energie, je využití nižších teplot provozu u myček, praček a sušiček. Nižší teplota totiž dokáže významně ušetřit náklady za elektřinu. Skvělým příkladem je režim Eco Bubble, který najdete v pračkách Samsung. Prací prášek se v něm přemění na bubliny, jež rychleji pronikají do látky a zajišťují až o 24 % účinnější praní, a to i při nízké teplotě. Obavy, zda bude prádlo v chladnější vodě skutečně dobře vyprané, tak můžete pustit z hlavy.

3. Objevujte moderní technologie

Asi vás nepřekvapí, že velmi výraznou pomocnicí při úsporách v domácnosti je umělá inteligence. Strojové učení a speciální algoritmy pomáhají spotřebičům rozpoznat vaše zvyky, optimalizovat svůj provoz, a tím pádem se chovat úsporněji. Už zmíněné chladničky Bespoke umí chytře řídit svůj kompresor a uzpůsobit obnovu teploty po otevření dveří. I s pomocí dalších funkcí AI tak lze uspořit až 15 % spotřeby energie. A vy si můžete v klidu rozmyslet, co si dáte k jídlu.

Autor: Samsung Electronics Czech and Slovak, s.r.o.

4. Využijte možnosti chytré domácnosti

Automatizace a ovládání spotřebičů z mobilu je skvělá věc. Zejména pokud patříte mezi zapomnětlivce, kteří si nikdy nejsou jistí, zda troubu/klimatizaci/topení skutečně vypnuli. V takovém případě se rozhodně vyplatí připlatit si za spotřebiče s konektivitou, které podporují koncept chytré domácnosti. V mobilní aplikaci pak můžete svá zařízení ovládat, ať už jste kdekoliv. Praktickou funkcí je i automatické vypnutí určitých spotřebičů, jakmile opustíte byt.

5. Design hraje roli

Spotřebiče s kvalitním, minimalistickým designem vám možná neuspoří peníze za energie, ovšem i tak se jedná o chytrou a udržitelnou investici. Kvalitní provedení totiž zaručuje dlouhou životnost, nadčasový design zase jistotu, že se spotřebič za pár let „neokouká“ a bude se do domácnosti hodit i v případě stěhování nebo rekonstrukce. Jestliže rádi experimentujete, pak sáhněte po chladničkách Samsung Bespoke. Máte na výběr z několika atraktivních barevných provedení včetně limitované edice od italského kreativního studia TOILETPAPER. Přední panel je navíc možné po čase vyměnit, aniž byste museli koupit nové zařízení.

Autor: Samsung Electronics Czech and Slovak, s.r.o.

 

6. S nákupem nového spotřebiče nečekejte

Pokud mají spotřebiče svůj věk a víte, že se blíží ke konci své životnosti, vyplatí se investovat do nového zařízení včas. Za prvé, vyhnete se zbrklému nákupu ve chvíli, kdy ledničku, pračku či jiný spotřebič zkrátka nezbytně potřebujete. Za druhé, moderní produkty bývají výrazně úspornější než ty, které se prodávaly před lety. Za třetí, můžete vychytat zajímavou akci a pořídit spotřebič s výraznou slevou.

Do 30. července můžete zakoupit chytré a úsporné spotřebiče Samsung Bespoke a získat 15 % z doporučené maloobchodní ceny zpět. Přehled produktů, na které se akce vztahuje, a další informace najdete na stránkách Samsung.