Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Novinka střední třídy: Zjistěte, jak dopadl smartphone Honor 90 Lite v redakčním testu

28. července 2023 | 06:00

Do redakce nám dorazil mobilní telefon Honor 90 Lite, a tak jsme se s chutí pustily do testování. Jak si poradil s fotkami? Jakou má výdrž baterie? A jak sedí v ruce? To všechno se dozvíte v následující recenzi. Už teď ale můžeme prozradit, že nás nezklamal.

Značka Honor, která je u nás známým hráčem na poli mobilních telefonů, tento měsíc představila prémiovou řadu střední třídy Honor 90 poháněnou systémem MediaTek Dimensity 6020 5G. Smartphone Honor 90 Lite, levnější sourozenec z této řady, je prezentován jako telefon s výkonným fotoaparátem, působivým displejem a širokou škálou chytrých funkcí. Tak jsme se na to mrkly.

Lehký elegán

První dojem je důležitý a platí to i ve světě mobilů. Honor 90 Lite je na první pohled elegantní, na svou velikost i překvapivě lehký a díky zaobleným rohům dobře sedí v ruce. Na výběr máte dvě barevné varianty - tyrkysovou (Cyan Lake) nebo černou (Midnight Black). Do redakce nám dorazil ten tyrkysový a barva je to moc pěkná. Bezrámečkový 6,7palcový displej s rozlišením Full HD+ zajišťuje jasný obraz a živé barvy, což je ideální pro sledování videí, hraní her nebo prohlížení fotek. Mimo to je displej držitelem certifikace TÜV Rheinland Low Blue Light za nízkou úroveň modrého světla. To znamená, že bude šetřit vaše oči a fakt příjemně se na něj kouká. Bavilo nás i dynamické stmívání a funkce cirkadiánního nočního displeje, která respektuje náš biorytmus a přizpůsobuje své barevné rozlišení denní době. Po západu slunce vám nabídne automaticky teplejší barvy a spolu se snížením modrého světla by vám tohle vylepšení mělo přinést kvalitnější spánek.

Fotky v detailu

Druhým klíčovým prvkem, který nás po vzhledu zajímal, je samozřejmě fotoaparát. Honor 90 Lite dostal do výbavy zadní 100MPx hlavní fotoaparát s clonou f/1,9, s 5MPx širokoúhlým a hloubkovým objektivem a 2MPx makro objektivem. Co to znamená? Povede se vám zachytit každý jednotlivý detail i na snímcích krajiny. Bavila nás také možnost oříznutí fotky při jakémkoliv přiblížení, aniž by se ztratila kvalita snímku. Zkoušely jsme využít jednotlivé režimy, které fotoaparát nabízí, a některé pokusy najdete v galerii. Skvěle vypadají taky selfíčka, která se fotí na 16MPx přední kameru. Pokud vás baví vytvářet a stříhat videa, jistě využijete celou řadu šablon, které vám práci usnadní.

Držák s velkou pamětí

Výdrž baterky s kapacitou 4500 mAh mile překvapí. Po vybití byl mobil opět plně nabitý za necelé tři hodiny. Zkoušely jsme telefon připojit přes bluetooth k chytrým hodinkám a sluchátkům a obojí se spárovalo bez problému a ani jednou nám to během testování nevypadlo. Mimochodem musíme pochválit i kvalitu zvuku, která je i ve větším hluku velmi obstojná. Super je také velikost úložného disku, která zvládne až 57 808 fotografií, 22 322 skladeb nebo 892 HD videí. Pokud by vám ani tohle nestačilo, můžete si rozšířit paměť z 8 GB RAM na 13 GB RAM. Samozřejmostí je otevírání telefonu rozpoznáním obličeje nebo použitím čtečky otisků z pravé strany přístroje a možnost bezkontaktních plateb.

Zkrátka pokud přemýšlíte nad koupí nového mobilu, tak Honor 90 Lite určitě stojí za zvážení, protože má sympatickou cenovku, kvalitní fotoaparát a dlouhou výdrž baterie.

Autor: red