Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Léto se blíží. Jak se na něj připravit, aby nohy netrpěly?

Co dělat, aby nohy v létě neotékaly a bolely co nejméně?
6. června 2023 | 11:31

Pocit těžkých nohou, otoky, bolest a večerní křeče jsou v létě spojené s horkem a dlouhým sezením či stáním. Nemusíte ani cestovat dlouhé hodiny do teplých krajin, abyste pocítila tyto příznaky typické pro chronické žilní onemocnění. Dlouhé sezení v autě, v zaměstnání nebo naopak stání a vysoké denní teploty dávají nohám pěkně zabrat. Poradíme vám, jak se na léto připravit tak, aby vám nohy neotékaly a bolely co nejméně.

Letní teploty mohou být pro vaše žíly zátěží. Teplo způsobuje jejich rozšíření a tím i zhoršení příznaků chronického žilního onemocnění. Dochází k tomu, že žíly nedokážou dostatečně rychle odvádět krev z nohou zpět k srdci. Část krve se proto hromadí právě v nohách a vytváří nápor na žilní stěny. Způsobuje také otoky, bolest nebo pocit tíhy – „olověné nohy“.

VIDEO: MUDr. Júlia Černohorská: Čemu se vyhnout?

Video se připravuje ...
Léto se blíží. Jak se na něj připravit, aby nohy netrpěly?

Prevence a režimová opatření vám nepomůžou jen lépe přečkat léto, ale zamezí i dalšímu rozvoji žilního onemocnění. Je však nutné tyto pravidla dodržovat i během roku a být v kontaktu se svým lékařem. "Prevence je vždycky lepší než řešení následků. Čím dříve přijde na vyšetření a začnete řešit první projevy chronického žilního onemocnění, tím je větší šance, že pozastavíme jeho progresi," říká MUDr. Júlia Černohorská. A jaká opatření to tedy jsou?

Na léto se připravte s předstihem 

Až udeří vysoké teploty, bude na prevenci pozdě. Co můžete udělat už teď? V první řadě posílit žilní stěny v nohách, na které tlačí nahromaděná krev, aby nepovolily. S tím vám pomůže jedině lékař, který vám může doporučit a předepsat venofarmaka, léky na posílení žilní stěny a zamezení tvorby žilního zánětu. Tyto léky jsou vhodné jak při prvních příznacích onemocnění, tedy otocích a nepříjemných pocitech, tak při metličkách a křečových žilách. Návštěvu praktického lékaře proto neodkládejte a myslete na to, že i on může mít v létě dovolenou. Masti a přípravky z lékárny léčbu jen podpoří, samy o sobě toho však moc nezmůžou.  

Nasaďte si kompresní podkolenky 

Kompresní podkolenky a punčochy mají pozitivní vliv na žilní návrat krve do srdce. Nasazují se obtížně, ale během cestování vám prokáží obrovskou službu. S vhodnými kompresními podkolenkami podle stadia žilního onemocnění vám opět poradí praktický lékař. Dvakrát za rok na ně přispívá zdravotní pojišťovna.  

Přirozený pohyb žilám prospívá

Ideální je například procházka, jízda na kole, plavání nebo jogging. Pokud máte sedavé zaměstnání, zkuste třeba cviky žilní gymnastiky, které spočívají v ohýbání nohy v kotníku a roztahování prstů do vějíře. Zapojuje se při tom svalstvo na lýtku, které masíruje žíly v dolních končetinách, což podporuje správnou cirkulaci krve směrem zpět do srdce.   

Neduste nohy v úzkých botách 

Podobně to je i s botami. Balerinky a úzké páskové boty s podpatky vypadají ve výlohách pěkně. Pokud máte od přírody širší nohu či vyšší nárt, dejte si načas a pátrejte po obchodech po letní obuvi, která respektuje tvar vaší nohy a umožní krvi volně proudit. "Pravidelné nošení vysokých podpatků v kombinaci s ostatními rizikovými faktory jako je genetika a těhotenství může vést k rozvinutí chronického žilního onemocnění nebo k jeho zhoršení, proto doporučuju spíše nízké podpatky," radí MUDr. Júlia Černohorská. Správnou volbou můžete předcházet nejen metličkám a křečovým žilám, ale také deformacím na nohách, jako je vybočení palce, nebo kladívkovým prstům, puchýřům apod. Nákup bot se doporučuje dělat až k večeru, kdy jsou otoky největší. 

Chlaďte si nohy 

Dobrou prevencí i úlevou je také ochlazování nohou ve sprše. Namiřte sprchovou hlavici směrem na dolní končetiny a střídavě je sprchujte studenou a teplou vodou. Nezapomeňte vždy končit studenou. Rozdíly mezi teplotami vody by ale neměly být příliš extrémní. To žilám neprospívá.

Držte si váhu

Nezapomínejte ani v létě na zdravou stravu a dostatečný pitný režim. Nohám, které trpí chronickým žilním onemocněním, totiž vůbec nesvědčí, když je ještě zatěžuje vysoká tělesná hmotnost. Podle průzkumů má jedna třetina lidí s žilním onemocněním nadváhu a jedna třetina je dokonce obézní. 

Masírujte si nohy

Masáž je nejen skvělou úlevou od unavených a oteklých nohou, ale také při jejím pravidelném praktikování funguje jako prevence žilního onemocnění. Má totiž pozitivní účinky na žilní nedostatečnost, protože díky ní dochází ke zlepšení posunu neokysličené krve v krevním řečišti. Krev se potom okysličuje rychleji a celkově dochází k oživení a ulehčení funkce celého cévního systému. Masáž nohou by se měla provádět směrem od kotníků ke stehnům, protože tímto směrem se vrací krev k srdci. Další rady a tipy najdete na stránkách www.zilniporadna.cz.  

Autor: red