Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jarní zahrádka: Co je potřeba udělat? Provedeme vás krok za krokem

  • Přivítejte jaro na zahrádce krok za krokem
    7. dubna 2023 | 06:00

    První jarní den je za námi, teploty pomalu stoupají a to je ten správný čas, kdy se vrhnout na přípravu zahrady. Teď je totiž ideální doba na první úklid zahrádky po zimě, přípravu záhonů, prořezání stromů a kontrolu zahradního nářadí. Jen tak budete později sklízet (nejen) ovoce. Čím začít? Poradíme vám krok za krokem.

    Přivítejte jaro na zahrádce krok za krokem. Máme pro vás jednoduchý návod, jak na to.

  • Připravte záhonky

    1. Nejprve byste měli odstranit veškeré suché a odumřelé listy, stonky a rostlinné zbytky z minulého roku. Staré zbytky rostlin by totiž mohly způsobit hnilobu a nemoci. Pozor, tenhle materiál se vám ještě může hodit na kompost.

    2. Pokud jste na podzim půdu nehnojili, udělejte to na jaře. Dobrou volbou je kompost, který obsahuje organické látky zlepšující strukturu půdy a dodává rostlinám potřebné živiny. Jestli ho nevlastníte, můžete si ho zakoupit, případně založit podle našeho návodu.

    3. Před výsadbou nových rostlin byste měli uvolnit zem a dobře ji promíchat. Tvrdou a ztuhlou půdu můžete uvolnit rýčem nebo vidlemi. Pomůže to s odvodněním a zlepšením prodyšnosti půdy. Můžete také přidat vrstvu mulče, která zlepší zachování vlhkosti v půdě a ochrání kořeny rostlin před vysycháním.

    4. Rozhodněte se, zda chcete v připravených záhoncích pěstovat květiny, bylinky nebo zeleninu. Pokud máte již nějaké rostliny, zvažte, zda byly úspěšné v minulých sezónách a jestli je chcete znovu vysadit.

    Rozhodněte se, zda chcete v připravených záhoncích pěstovat květiny, bylinky nebo zeleninu.
    Autor: Fiskars

    5. Po přípravě záhonů můžete začít s výsadbou nově vybraných rostlin. Nezapomeňte omrknout dlouhodobější předpověď počasí, ať vám rostliny zbytečně při nočních mrazících nezmrznou. Myslete také na to, že pro sázení semen musí být půda dostatečně vlhká. Pokud máte suchou půdu, je třeba ji zalévat ještě před výsadbou. Stejně tak je důležitá dostatečná a pravidelná zálivka po samotné výsadbě.

  • Prořezejte keře

    1. Odstraňte všechny suché, poškozené nebo nemocné větve, které můžou zhoršovat zdraví keře a celkově kazit jeho vzhled.

    2. Taky zkraťte dlouhé větve, aby si keř držel požadovanou velikost a tvar.

    3. Odstraňte všechny přebytečné nebo křížící se větve.

    Odstraňte všechny suché, poškozené nebo nemocné větve.
    Autor: Fiskars

    4. Pamatujte, že každý druh keřů má jiné požadavky na řezání, takže si ověřte, jaký druh keře máte, a zjistěte, jak by měl být řezán. Nevíte-li, kdy je ta správná doba, držte se obecné rady, že na jaře se prořezávají keře, které kvetou na podzim nebo v létě. Keře kvetoucí na jaře by měly být prořezány až po odkvětu.

    5. Myslete i na pořádné nástroje. Měli byste použít ostré nůžky na řezání menších větví a pilu na řezání těch větších.

  • Založte si kompost

    1. Vyberte si vhodné místo, kam kompost umístíte. Ideálně by nemělo být vystaveno přímému slunci, větru či silnému dešti.

    2. Jak bude kompost velký? Velikost závisí na množství odpadu, který budete kompostovat. Doporučuje se, aby kompostovací plocha měla alespoň 1 metr na délku, šířku a výšku.

    3. Začněte shromažďovat odpad, který chcete kompostovat. Do základů patří nařezané větvičky a posečená tráva. Na to se pak hodí zbytky z kuchyně jako třeba slupky z brambor, cibule, ovocné a zeleninové zbytky, ale i kávová sedlina nebo skořápky. Myslete na to, že menší kusy se rychleji rozloží.

    Začněte shromažďovat odpad, který chcete kompostovat.
    Autor: Fiskars

    4. Vrstvěte. A teď nemáme na mysli jarní oblékání. Pro rychlejší rozklad je důležité, aby byla přidána "zelená" i "hnědá" hmota. "Zelený" materiál zahrnuje čerstvé zbytky rostlin, jako jsou tráva a listí, ale také kuchyňské odpadky, jako jsou zbytky ovoce a zeleniny. "Hnědý" materiál zahrnuje suché listí, slámu, papírové výrobky a dřevěné hobliny. Většina kompostů by měla obsahovat přibližně stejný podíl zeleného a hnědého materiálu.

    5. Kompost by měl být vlhký, ale ne příliš mokrý. Pokud u vás moc neprší, pravděpodobně budete muset kompost pravidelně zvlhčovat, aby se zbytky mohly dobře rozkládat. Pokud u vás naopak prší často, raději kompost přikryjte, aby nebyl příliš namočený.

    6. Pravidelně kompost otáčejte, aby se obsah promíchal a mikroorganismy měly přístup ke všem materiálům. Doporučuje se otáčet každé 2 až 3 týdny.

    7. Kompost by měl produkovat teplo. Pokud je kompostování úspěšné, měl by mít kompost teplotu mezi 50 a 70 stupni Celsia. Pokud je teplota nižší, zkontrolujte vlhkost a přidejte další zelený materiál.

    Rada na závěr: Ještě než se pustíte do práce, zkontrolujte, jak je na tom vaše zahradní nářadí, jako jsou hrábě, lopatky, pilky, nůžky a další zahradnické potřeby. A pak už vám nic nebrání pustit se do práce.

    Myslete i na pořádné nástroje.
    Autor: Fiskars

Autor: Aneta Mrazilová
Diskuse ke článku
.