Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ras Al Khaimah: Emirát plný nečekaných možností

21. února 2023 | 06:00

Když se řeknou Spojené arabské emiráty, tak se většině z nás určitě vybaví nejznámnější Dubaj. Necelou hodinu jízdy na sever od dubajského letiště ale najdeme emirát Ras Al Khaimah, který je díky své rozmanitosti považován za ten nejkrásnější. Destinaci, jejíž součástí jsou umělé ostrovy a resorty světové třídy, ale také divoké hory a laguny obestřené mangrovy. Co si nenechat v Ras Al Khaimah ujít?

Pohoří Hajar

Asi největším lákadlem emirátu Ras Al Khaimah je pohoří Hajar, kde se nachází velký Adventure park, který využívá všechny dostupné atraktivity pohoří. Součástí je nejrychlejší a nejdelší lanový skluz (zipline) na světě, kdy zavěšeni v poloze supermana letíte rychlostí 160 km/h nad kaňonem ve výšce 1680 metrů nad mořem. „Pro mě osobně to byl vyloženě životní zážitek. Před samotnou jízdou dolů vás připraví instruktážním videem, oblečou do speciálního postroje s helmou a odvezou na vrchol Jebel Jais, kde je startovní stanice. Asi největší nervozita přišla ve chvíli, kdy jsem čekala, až na mě přijde řada a přede mnou kolegy zavěšovali na lano hlavou dolů. Takto zavěšeni čekáte pár sekund, kdy vám start letu člen týmu Jais Flight odpočítá, řekne: „Bye bye“ a pošle vás po ziplině do údolí. Ten pocit, když letíte…je to absolutní pecka,“ popisuje šéfka komunikace CK Blue Style Ilona Topolová svoji nedávnou osobní zkušenost.

Jais Flight

Adventure park

Tento adrenalinový zážitek však není jediný, který v horách můžete zažít. Zábavou pro děti i dospělé je bobová dráha, nebo zipliny, kterými vsedě a celkem pomalu brázdíte pohoří. Najdete zde také místa s výhledy až k moři a nejvýše položenou restauraci ve Spojených arabských emirátech - 1484 by Puro.

1484 by Puro

Adventure park je otevřen mimo pondělí a úterý, kdy probíhá potřebná údržba všech atrakcí. Pokud sem vyrazíte o víkendu, potkáte se zde s celými rodinami, které do hor vyrážejí pravidelně i se stany, grilují a užívají si výhledů.

Prostředí hor si vybral i známý britský dobrodruh a bývalý člen SAS (Special Forces of the British Army) Bear Grylls pro pořádání kempů přežití. Komu by tedy byla nejrychlejší zipline málo, může se zapojit do jednoho z kurzů a naučit se přežít v drsných podmínkách kombinujících pouštní prostředí se sílou hor.

Bear Grylls

Perlová farma Suwaidi

Z pobřeží poblíž hranic s Ománem vás člun odveze zátokou k místu, kde se v Ras Al Khaimah vždy pěstovaly a stále pěstují perly. Průvodce vás seznámí s celým procesem, který vás v mnohém překvapí. Následně si sami vyberete ústřici, průvodce vám ji otevře a uvidíte, jestli budete mít štěstí a perlu v ní najdete.

Suwaidi Pearls Farm

Perla se urodí pouze zhruba v 65 % vysazených ústřic. „Na farmě mají speciální akvárium, kde jsou ústřice, které jsou už pro otevření zralé. Vyberete si a napjatě sledujete hbité ruce, jak ji otevírají a prohmatávají místo, kde se přírodní perla rodí. Když ji pak najdou a vyloupnou, je to jako malý zázrak,“ říká Topolová z CK Blue Style.

Suwaidi Pearls Farm

Marjan Island

Stejně jako v celých Spojených arabských emirátech, ani zde nechybí uměle vybudované ostrovy. Tím nejznámějším zde je Marjan Island, skupina čtyř ostrovů ve tvaru korálů, kde najdete ubytování v těch nejvyhlášenějších hotelových řetězcích. „Novým hotelem na ostrově je pětihvězdičkový Mövenpick Resort Al Marjan Island s nekonečným bazénem, bílou pláží ústící do tyrkysových vod Arabského zálivu a naprosto dokonalou kuchyní,“ doporučuje Ilona Topolová z CK Blue Style.

Mövenpick Resort Al Marjan Island

Rozmanitost emirátu se však neprojevuje jen v jeho území, ale i v samotných možnostech ubytování. Pokud vaše duše cestovatele touží spíše po klidnějším místě a s rodinou atmosférou, nicméně stále ale s pětihvězdičkovým servisem, tip Topolové je jednoznačný: „Hotel Al Hamra Village je místo, které vám svojí atmosférou připomene vesnici na opuštěném ostrově, cenově velmi dostupné, stále ale s pětihvězdičkovým standardem a docházkovou vzdáleností k obchůdkům a restauracím.“

Autor: Aneta Mrazilová