Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Co nejvíce škodí vaší pleti? Připravte ji (nejen) na podzim

2. října 2022 | 06:00

Každá z nás by si přála mít po celý rok krásnou pleť bez nedokonalostí. Nic však není zadarmo a po prázdninovém slunění si vaše pokožka zaslouží důkladnou péči. Ani to vám však nezaručí, že bude bez chybičky. Existují totiž nešvary, které pleti zrovna nesvědčí. Víte, které to jsou?

Pravidelný rituál

Ať se děje, co se děje, do postele byste si vždy měla jít lehnout důkladně odlíčená. Pokud tak neuděláte, vaše pleť opravdu trpí. Zbytky make-upu a další nečistoty ji totiž ucpávají, vznikají pupínky a černé tečky. To platí i pro ženy, které se vůbec nelíčí. Přes den se vám na pleti usadí mastnota a spousta dalších nečistot, kterých se před spaním musíte zbavit. Jedině tak bude vaše pleť druhý den ve skvělém stavu.

Video se připravuje ...
Dopomozte si ke kráse jídlem: Jaké beauty triky s potravinami fungují? • VIDEO: Videohub

Pozor na pupínky

I když dodržujete pravidlo o důkladném odlíčení, může se před menstruací objevit pupínek, kterého se chcete okamžitě zbavit. Někdy se to povede, ve většině případů se však problém akorát zhorší. Pokud tedy do pupínku opakovaně zasahujete, může vám na pleti pak vzniknout jizva. Chápeme, že se to občas nedá vydržet, protože se většinou objevují v nejnevhodnější dobu. Místo mačkání však na postižené místo použijte například tea tree olejíček, který pupínek vysuší, nebo ho zamaskujte korektorem a vydržte tu chvilku, než zase sám zmizí.

Hydratace je základ

Pokožka potřebuje hydrataci v jakémkoliv období, navíc v chladném počasí, kdy se snižuje činnost mazových žláz, to platí dvojnásob. Pořiďte si proto takový krém, který nejen hydratuje, ale také bohatě vyživuje. Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud si dopřejte navíc alespoň jednou týdně také výživnou pleťovou masku.

Pečujte o rty

Jen lesk na rty nebo rtěnka jako ochrana před nadcházejícím chladným počasím nestačí. Rty sice zkrášlí, ale rozhodně je neochrání! Pokožka na nich je velmi citlivá, křehká a tenká, a jelikož není vybavena žádnými mazovými žlázami, velmi rychle vysychá, praská a olupuje se. Na podzim byste se proto měla vybavit extra výživným přípravkem na rty, který budete používat poctivě, a to i několikrát denně. A určitě také před spaním.

Alkohol

Ruku na srdce. Žádná z nás se rozhodně nechce vzdát sklenky dobrého vína či prosecca. A když si sem tam nějakou tu dvojku vína dáte, nikdo vám to nemůže vyčítat. Pokud je však popíjení alkoholu pravidelné, může se to odrazit na stavu vaší pleti. Většinou se to projevuje zčervenáním. Po požití alkoholu se totiž cévy v pleti rozšiřují, krev jimi protéká mnohem rychleji, a proto je pleť pak červená. Při časté konzumaci alkoholu dochází také k dehydrataci pleti a ničí se zásoby vitaminu A, vznikají tak vrásky, které jsou hluboké a výrazné, a objevují se také kruhy pod očima či opuchlé tváře. Pokud tedy víte, že vás čeká nějaký večírek, řiďte se vždy pravidlem, že každou skleničku alkoholu musíte proložit sklenicí neperlivé vody, a před spaním si dejte vitamin C. Díky němu budou mít játra dost energie na vypořádání se se škodlivými látkami.

Kouření

Stejně jako alkohol, tak ani kouření nemá na pleť blahodárné účinky. Z cigaret se do pleti dostávají volné radikály, které postupně ničí nové kožní buňky. Zároveň kouření zužuje cévy, snižuje se tak přísun kyslíku a pleť je kvůli tomu mdlá, zašedlá a bez života. Navíc vám zanechává stopy na zubech a prstech a také je nevábně cítit z oblečení. Pokud se bez přísunu nikotinu zatím nedokážete obejít, vyzkoušejte třeba bezdýmné zařízení na nahřívaný tabák lil SOLID. Zařízení tabák nespaluje, ale pouze nahřívá, nevzniká tak kouř a škodlivé látky v něm obsažené. Nebudou vám žloutnout prsty ani zuby a uvítá to i vaše okolí, které nebudete obtěžovat pasivním kouřením.

Ochrana před sluncem

Snědá opálená pleť je sice sexy, ale přílišné vystavování se sluníčku škodí pleti podobně jako kouření. Ultrafialové záření ničí elastin a kolagen a výsledkem pak bývá suchá, vrásčitá pleť. To všechny víme a v létě se proto mažeme přípravky s UV filtrem. Slunce má ale sílu po celý rok, a proto by vám v kosmetické výbavě rozhodně neměl chybět denní krém s SPF, který vás ochrání i před podzimními paprsky.

Autor: Aneta Mrazilová
Diskuse ke článku
.
Související články