Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

10 aplikací, které usnadňují život. Používáte je taky?

Mobilní aplikace. Znáte je všechny?
23. července 2022 | 06:00

Pro chytré telefony existuje nespočet aplikací – některé jen kradou čas, jiné baví, další pomáhají. Máme pro vás výběr těch, které má smysl si stáhnout do mobilu, protože vám ulehčí život.

Dobu bez internetového bankovnictví si už téměř nevybavujeme. Všechno vyřizujeme ve chvíli, kdy na to máme čas. Nemusíme chodit do banky nebo stát frontu na poště. Prostě stačí pár kliknutí a máme hotovo. A podobných vychytávek, které nám šetří čas, je celá řada. Mrkněte na našich 10 tipů, které pomáhají každý den.

1. Mobilní bankovnictví

S aplikací My Air můžete nakupovat se slevou bez věrnostních kartiček a papírových kuponů. Stačí k tomu jen tato aplikace a platební karta k účtu od Air Bank (případně chytrý telefon nebo hodinky s funkcí placení). Kliknete na záložku Odměny, vyberete nabídku konkrétního obchodníka, jedním ťuknutím slevu aktivujete, zaplatíte kartou (nebo telefonem/hodinkami), a ušetříte tak za své nákupy.

Video se připravuje ...
Co je SWIFT (BIC) kód a jak ho zjistit? • VIDEO: Videohub

2. Stocard

Pokud přece jen ráda používáte věrnostní karty, ale štve vás plná peněženka, použijte tu virtuální. Věrnostní kartičky nahrajte do aplikace Stocard a budete je mít vždycky po ruce. Vedle lehčí peněženky ušetříte i čas při samotném hledání té správné kartičky u pokladny a nezapomenete ji doma.

3. Záchranka

Aplikace Záchranka vám pomůže v případě autonehody a dalších situací, které vyžadují okamžitý příjezd záchranné služby. Jakmile zmáčknete tlačítko, aplikace do tří sekund odešle záchranným složkám informace o vaší poloze. Poté normálně zatelefonujete na 155 a řeknete, co se stalo. Výhodou je, že nemusíte popisovat, kde přesně jste a kde vás pomoc najde. Aplikace umí i bezhlasovou variantu přivolání pomoci.

4. Waze

Na stav českých cest existuje celá řada vtípků a řidiči se musí obrnit trpělivostí při čekání v kolonách kvůli opravám silnic a dálnic. Waze je dopravní aplikace, která shromažďuje informace o aktuálních dopravních nehodách a zácpách a naviguje vás na možnou objížďku. Vedle času šetří i vaši peněženku, protože hlásí policejní kontroly a měření rychlosti. Informace sbírá od samotných řidičů, kteří aplikaci používají, takže je stále aktuální a umožňuje sdílení polohy vašim blízkým.

5. Duolingo

Tahle appka funguje jako jazykový kurz, ale na rozdíl od něj je zdarma a studovat můžete kdykoliv a kdekoliv, jak se vám to hodí. V mobilní aplikaci si vyberete jazyk, který chcete umět či zlepšit, a učíte se třeba cestou v tramvaji. V rychlých, krátkých lekcích budete odměňováni body, které vás motivují. Postupně budete odemykat další úrovně a osvojíte si komunikační dovednosti.

6. Idos

Další dopravní aplikace, ale tentokrát pro vyhledávání spojů hromadné dopravy. Najde vám nejrychlejší trasu vlakem, autobusem nebo tramvají, funguje i při hledání meziměstských spojů. V aplikaci si můžete navíc uložit i koupené jízdenky.

7. Menstruační kalendář

Aplikace Period Tracker zaznamenává, kdy máte své dny, a na základě toho automaticky podle předchozích cyklů vypočítává dny možné ovulace a pravděpodobný termín příští menstruace. Do kalendáře můžete ukládat také poznámky o své hmotnosti, náladě a různých symptomech.

8. Antikoncepce

Každá z nás, která někdy hormonální antikoncepci brala, to zná. Věčný strach, že prášek zapomeneme... Pokud si nainstalujete aplikaci Lady Pill Reminder, už můžete být bez obav. Každý den vám ve stejný čas připomene, že si máte vzít pilulku. Pokud ji zrovna nemáte u sebe, aplikace vám dá opět vědět, dokud neodškrtnete, že jste si prášek vzala. Navíc vás i upozorní, že je čas jít pro další balení.

9. Tinder

Jestli hledáte lásku, nainstalujte si Tinder. Je to nejpopulárnější seznamovací appka, která už propojila více než 55 miliard párů po celém světě. Na základě fotky a pár informací se můžete seznámit a začít randit kdekoliv. Jak to funguje? Hodnotíte pohybem doprava, pokud se vám protějšek líbí. Když ne, přejedete doleva. Pokud si dáte navzájem kladné hodnocení, aplikace vás propojí a pak už je to jen na vás.

10. Pocket

Narazili jste na zajímavý článek, ale zrovna nemáte čas si ho přečíst? Uložte si ho do aplikace Pocket a vraťte se k němu, až budete mít volnou chvíli. Články si můžete upravovat, organizovat pomocí štítků, můžete změnit font a velikost písma nebo si nechat text přečíst aplikací. Uložené články můžete sdílet přátelům a vrátit se k nim i bez připojení k internetu.

Autor: REDAKCE