Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

5 skvělých tipů, kam levně a rychle na dovolenou

28. června 2022 | 06:00

Máte toulavé boty, ale stav účtu se na vaše cestovatelské choutky tváří nekompromisně? Máme pro vás inspiraci na místa, na která se dopravíte levně a často přímým spojem. Vyražte přes hranice k sousedům do klubů, zdolat vrcholy nebo navštívit pandy.

1. Brána do Tater

Nasedněte do vlaku, který vás zaveze přímo do Popradu. Tato brána do Vysokých Tater je ideálním výchozím bodem pro poznávání přírodních pokladů. Vyšlápnout si můžete třeba na Štrbské Pleso (1 346 m n. m.) a cestu mi můžete okořenit jízdou v zubačce, která vyjíždí ze Štrby. Na plesu si pak můžete půjčit loďku. Další nenáročná trasa vede k Zamkovského chatě (1 475 m n. m.), která je nejníže položenou horskou chatou ve Vysokých Tatrách. Pokud rádi zdoláváte vrcholy, vydejte se na Gerlachovský štít ‍(2 655 m n. m.). Potřebovat budete horského vůdce, protože výstup je náročný i pro zkušené horolezce. Ale stojí to za to!

Video se připravuje ...
Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku • VIDEO: Videohub

2. Berlín: město klubů

Mladistvé a svobodomyslné město je známé hudebními kluby. Do Berlína se zkrátka jedete bavit. Které kluby by vám neměly uniknout? Klub SO 36 byl v 70. letech hlavně o punku a rádi do něj chodili třeba Iggy Pop nebo David Bowie. Teď už je rozmanitější. Jednou za měsíc se tady koná disco na kolečkových bruslích. Party Gayhane je zase důležitou akcí pro LGBT komunitu – hudba je směsicí orientálního popu. Určitě se zastavte v prvním berlínském technoklubu Tresor, který je oblíbenými i mezi místními. Jak už jeho jméno napovídá, vznikl v trezorech bývalého obchodního domu. Spojení klubu a nahrávací společnosti vytvořilo umělecké centrum a jeho vliv pomáhal utvářet evropskou techno scénu. V současnosti se Tresor nachází v odstavené části elektrárny. Třetím tipem je techno klub Ritter Butzke, který byl poprvé ilegálně otevřený v roce 2007 v továrně z konce 19. století. Úřady ho nechaly zavřít a hudba se sem vrátila za dva roky. Hraje se ve třech patrech, nejčastěji techno a tech house.

3. Požitkářská Vídeň

Hlavní město sousedního Rakouska ocení celá rodina. Mají totiž nejstarší zoo světa, která byla založena už v roce 1752, ale především tady chovají pandy. A daří se jim to skvěle, protože se jim chov přirozenou cestou zvětšuje. Součástí zoo je i obří skleník, který simuluje deštný prales. Pokud vás baví hravá architektura, zajděte obhlídnout Hundertwasserhaus. Budova dříve sloužila jako sociální bydlení, ale dneska jde hlavně o turistický magnet. Barevná stavba se totiž vymyká normám architektury – nenajdete v něm pravý úhel a součástí pozemku je 250 stromů, keřů a park na střeše.

4. Polský Karibik

V přístavním městě Łeba najdete pláže s pískem, který svádí k procházkám. Čeká na vás nedotčená příroda, pláže se totiž nacházejí v Słowiňském národním parku. Okolí Łeby je ideální pro vodní sporty všeho druhu. Pronajmout si můžete kanoe, vyzkoušet kitesurfing nebo windsurfing. Ideální podmínky jsou na moři a na nedalekém Sarbském a Łebském jezeře. Nádherné chvíle zažijete i na poloostrově Hel. Vedle příjemných pláží si zamilujete majáky lemující pobřeží.

5. Lázeňská Budapešť

Dva termální prameny, tři venkovní bazény a patnáct vnitřních bazénů v kombinaci atmosféry Rakouska-Uherska a moderních služeb na vysoké úrovni vás budou bavit. Termální lázně Széchenyi se otevřely v roce 1913 a do dnešního dne pomáhají s léčbou revmatismu, pohybového ústrojí, artritidy, neuritidy a menstruačních problémů. Pitná kúra zase pomáhá s poruchami zažívacího a dýchacího ústrojí. Mimo to stojí za návštěvu samotná metropole, kde se vydejte do centra Budapešti na náměstí Hrdinů, zastavte se v Galerii umění nebo prozkoumejte hrad Vajdahunyad.

Autor: REDAKCE