Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Skvělý objev vědců: Milujete tučný fast food? Rybí olej vás kalorií zbaví!

22. května 2013 | 06:00

Hamburgery, hranolky, klobásky, pizza... Nezdravé a kalorické "mňamky" z rychlého občerstvení miluje většina z nás. Ale teď si je konečně můžeme dopřávat bez výčitek svědomí. Stačí, když je zajíme nějakou tučnou rybičkou.

Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny dokáže napravit škody, které v našem těle dokáže napáchat nezdravé jídlo. S tímhle objevem přišli vědci z liverpoolské univerzity. Učinili ho přitom vlastně náhodou, když zkoumali vliv rybího tuku na ztrátu hmotnosti.

Ten se bohužel nepotvrdil. Výzkumníci však přišli na mnohem zajímavější věc. Provedené studie prokázaly, že rybí tuk dokáže ovlivnit schopnost organismu vytvářet nové nervové buňky i srovnat metabolismus.

Fast food
Autor: Shutterstock.com
Ale může nám rybí tuk opravdu pomoci zbavit se nadváhy? "Tělesná hmotnost je ovlivněna mnoha faktory, z nichž nejdůležitější je strava, které konzumujeme," vysvětluje spoluautorka studie, doktorka Lucy Pickavance z katedry stárnutí a chronických nemocí.

"Nadměrný přísun rafinovaných cukrů a nasycených tuků v jídlech z rychlého občerstvení vede k přibývání na váze, narušení metabolismu a dokonce ovlivnění práce mozku. Příliš tučná strava dokáže zabránit důležitým hormonům dostat se do mozku a ovlivňuje jeho schopnost vytvářet nové nervové buňky," potvrzuje.

ryba
Autor: Profimedia.cz
Poslední studie provedené na zvířatech jasně prokázaly, že omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách, dokáží obnovit normální funkci nervů. Rybí tuk také stimuluje oblast mozku, která se stará o jezení, paměť a učení. Mohl by mít proto velký vliv na tělesnou hmotnost.

Pamatujte si ale, že ani rybí tuk není samospasitelný. Takže když se nacpete dvojitým cheesburgrem s velkou porcí hranolek, vše zalijete sladkou kolou a zajíte čokoládovou tyčinkou, nespasí vás ani lahvička rybího oleje.