Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny dokáže napravit škody, které v našem těle dokáže napáchat nezdravé jídlo. S tímhle objevem přišli vědci z liverpoolské univerzity. Učinili ho přitom vlastně náhodou, když zkoumali vliv rybího tuku na ztrátu hmotnosti.
Ten se bohužel nepotvrdil. Výzkumníci však přišli na mnohem zajímavější věc. Provedené studie prokázaly, že rybí tuk dokáže ovlivnit schopnost organismu vytvářet nové nervové buňky i srovnat metabolismus.
Ale může nám rybí tuk opravdu pomoci zbavit se nadváhy? "Tělesná hmotnost je ovlivněna mnoha faktory, z nichž nejdůležitější je strava, které konzumujeme," vysvětluje spoluautorka studie, doktorka Lucy Pickavance z katedry stárnutí a chronických nemocí.
"Nadměrný přísun rafinovaných cukrů a nasycených tuků v jídlech z rychlého občerstvení vede k přibývání na váze, narušení metabolismu a dokonce ovlivnění práce mozku. Příliš tučná strava dokáže zabránit důležitým hormonům dostat se do mozku a ovlivňuje jeho schopnost vytvářet nové nervové buňky," potvrzuje.
Pamatujte si ale, že ani rybí tuk není samospasitelný. Takže když se nacpete dvojitým cheesburgrem s velkou porcí hranolek, vše zalijete sladkou kolou a zajíte čokoládovou tyčinkou, nespasí vás ani lahvička rybího oleje.