Sobota 19. září 2020
Svátek slaví Zita, zítra Oleg
Polojasno 20°C

10 receptů na skvělé cukroví na poslední chvíli

22. prosince 2011 | 11:12

Nestihla jste napéct? Tohle cukroví přípravu na poslední chvíli přímo vyžaduje, protože ho nelze dlouho skladovat. Navíc podle našich receptů nachystáte exkluzivní kousky, které budou všichni milovat.

1. Čokoládové hrudky

Doba přípravy: 30 minut

Budete potřebovat (na 10–15 kusů):
* 200 g kandovaného ovoce (ananas, višně, hrušky, papája apod.)
* po lžičce citronové a pomerančové kůry
* 100 g mandlí
* špetku tlučeného hřebíčku
* špetku mleté skořice
* 150 g hořké čokolády
* kousek másla
* podle potřeby ještě cukr
* několik plátků kandovaného ananasu na ozdobu

Postup:
Ovoce i mandle nasekejte nahrubo a přidejte kůru. Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu, pro lepší konzistenci můžete přidat kousek másla. Dejte ale pozor, aby se čokoláda nevařila. Přimíchejte do ní nasekanou směs a koření, promíchejte, odstavte a nechte chvíli chladnout. Z tuhnoucí směsi lžící nabírejte hromádky a pokládejte je na pečicí papír. Pokud vám zbude čokoláda, můžete jí hrudky ještě polít. Nakonec každou ozdobte kouskem ananasu a nechte ztuhnout v lednici. Servírujte v papírových košíčcích.

2. Citronové hvězdičky

Doba přípravy: 40 minut

Budete potřebovat (na 20 kusů):

- na punčovou hmotu:
* 100 g moučkového cukru
* 100 g másla
* 200 g mletých vanilkových sušenek
* 50 g mletých ořechů
* 30 g kakaa
* 5 lžic rumu
* 3 lžíce malinového džemu
* 2 lžíce medu (podle konzistence přidejte máslo)

- na krém:
* šťávu z jednoho citronu
* 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
* 150 g másla
* vanilkový cukr
* moučkový cukr dle potřeby
citronovou kůru

- na ozdobu:
* čokoládové zdobení

Postup:
Punčovou hmotu zpracujte a nechte přes noc v lednici. Poprašte vál moučkovým cukrem a rozválejte na něm silnější plát. Vykrajujte hvězdičky a nechte je ztuhnout. Na krém povařte citronovou šťávu s cukrem v hustější sirup, nechte vychladnout a postupně zašlehejte do změklého másla s vanilkou. Můžete ještě dosladit nebo přidat nastrouhanou citronovou kůru. Nechte vychladnout. Hvězdičky ozdobte krémem a čokoládovým dekorem.

3. Karamelové pokušení

Doba přípravy: 40 minut

Budete potřebovat (na 15–20 kusů):

- na karamelovou hmotu:
* 2 balení karamel
* 100 g másla
* hrst nahrubo nakrájených ořechů nebo mandlí

- na krém:
* 3 lžíce nutelly
* 2 lžíce másla
* cukr podle chuti
* případně rum

- na ozdobu:
* bílý marcipán nebo vánoční zdobení

Postup:

Karamely s máslem pomalu rozehřejte ve vodní lázni, přimíchejte ořechy, odstavte a hned opatrně nalévejte do papírových košíčků, ve kterých nechte hmotu ztuhnout. Na krém smíchejte nutellu s máslem, případně ještě přislaďte a dochuťte rumem. Krém dejte na chvíli do chladničky. Marcipán rozválejte na vále poprášeném moučkovým cukrem a vykrajujte tvořítky vánoční motivy. Povrch košíčků ozdobte kopečkem krému, navrch můžete dát ozdobu z marcipánu nebo vánoční zdobení.

4. Košíčky s hvězdami

Doba přípravy: 60 minut

Budete potřebovat (na 25–30 kusů):

- na spodní hmotu:
* 250 g vanilkových sušenek
* asi 80 g hery podle potřeby
* 1 lžíci rumu

- na ovocnou vrstvu:
* 100 g kandovaného ovoce
* 3–4 lžíce rybízové zavařeniny
* 3 lžíce rumu
* 1/2 lžičky mleté skořice
* špetku mletého hřebíčku
* vanilkový cukr
* hrst mletých ořechů
* nakrájené rozinky
* 2 lžíce másla
* hnědý cukr podle potřeby

- na ozdobu:

* asi 80 g bílého marcipánu

Postup:
Ovocnou vrstvu si připravte nejlépe den předem – kandované ovoce a rozinky pokrájejte najemno nebo rozmixujte, přidejte heru a zavařeninu a vše chvíli povařte na hustší hmotu. Odstavte, přilijte rum, přisypejte ořechy a koření a dochuťte podle potřeby cukrem. Nechte uležet v chladničce. Na spodní sušenkovou hmotu rozmixujte sušenky, přidejte rum a podle potřeby rozměklé máslo tak, aby se vám s ní dobře pracovalo. Zabalenou ve fólii ji nechte odpočinout 30 minut v chladničce. Formičky na malé nízké košíčky vysypejte moučkovým cukrem. Z hmoty tvořte kuličky, které vtlačujte do formiček a hned pak vyklepněte malé košíčky, které nechte ztuhnout v chladničce. Pomocí cukrářského sáčku je plňte ovocnou směsí. Pokud je příliš tuhá, můžete ji trošku rozehřát nebo ještě zředit buď rumem, nebo džemem. Uhlaďte ji lžičkou do stran. Marcipán rozválejte na vále posypaném moučkovým cukrem a vykrajujte hvězdičky o velikosti průměru košíčků. Položte je na košíčky a lehce přitlačte.

Dalších pět receptů na skvělé cukroví na poslední chvíli najdete ZDE

10 báječných receptů na nepečené cukroví

Autor: Ilona Kasalová, Blanka Dražanová, Kbak
Diskuse ke článku
.