„Spotřebitelé se naučili vnímat Svatomartinská vína jako kvalitní vína a první možnost seznámení se s novým ročníkem vín. V posledních letech jsme zaznamenali také potěšující skutečnost, že si mnoho lidí přes příjemně pitelná svěží Svatomartinská vína nachází cestu k moravským a českým vínům obecně,“ říká ke Svatomartinským vínům ředitel Vinařského fondu Ing. Jaroslav Machovec.
Není mladé víno jako mladé víno
Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter. Vinaři doporučují, aby se mladá vína vypila do Velikonoc, do kdy si uchovávají svou příjemnou svěžest. Později už víno může ztratit svoji výjimečnou chuť.
Aby mohlo nést víno značku Svatomartinské, musí být vyrobeno z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský (bílá vína) a Modrý Portugal a Svatovavřinecké (růžová a červená vína) na území České republiky a projít hodnocením nezávislé komise. Ta dle kvality vína rozhodne, kdo a pro jaká vína smí značku Svatomartinské používat.
Jak se pozná originál?
Láhev Svatomartinského vína musí být opatřena logem Svatomartinské a jednotnou záklopkou s nápisem Svatomartinské 2010. Jedině takto označená Svatomartinské vína mohou přinášet od 11. listopadu radost, protože splňují přísné nároky na kvalitu. Raketový růst popularity Svatomartinských vín láká i některé nepoctivce, kteří se snaží vydávat i vína nedosahující požadované kvality za Svatomartinská.
„Spotřebitelé se nemusí bát ani šroubovacích uzávěrů na lahvích Svatomartinských vín, protože i ta jsou povolena a dokáží uchovat vysokou kvalitu vína. Důležité je, aby na obou typech záklopek byl nápis Svatomartinské 2010,“ upozorňuje na pro někoho možná ještě nezvyklý šroubovací uzávěr Svatomartinských vín Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra.
NÁŠ TIPSvatomartinský košt v BrněNejvětší ochutnávku Svatomartinských vín v republice a slavnostní přípitek letošními Svatomartinskými víny pořádá 11.11. od 11 hod. Vinařský fond opět v Brně na Náměstí Svobody. „Pro návštěvníky bude přichystána degustace sta vzorků letošních Svatomartinských vín, z nichž si bude možné také mnoho zakoupit a odnést na později domů,“ přibližuje hlavní náplň Svatomartinského koštu Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu. Svatomartinské víno zazní také v rozhlaseDnes také Český rozhlas 2, Praha celý den vysílá z jihomoravských Čejkovic. Příchod nového mladého vína, krajové tradice či kulinární speciality připravované na svatého Martina doplní reportáže z atraktivních míst a příběhy (nejenom) vinařů. Letos poprvé odpočítá oficiální časové znamení Českého rozhlasu v přímém přenosu z Čejkovic 11 h 11 min a 11 s, kdy se slavnostně otevřou první láhve letošního Svatomartinského vína. |
Pod značkou Svatomartinské se prodávají tyto druhy a odrůdy vín:
Bílé víno:
Odrůdy: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a od letošního roku také nově Muškát moravský
Bílé Svatomartinské jiskří zelenkavě-žlutou barvou. Je to svěží ovocité víno s
příjemným charakterem primárního aroma ve vůni a vyváženým obsahem kyselin a cukrů. Může mít mírný obsah oxidu uhličitého.
Růžové víno, klaret:
Odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
Růžové Svatomartinské se výborně hodí k podzimu svou růžovou až cibulovou barvou. Má svěží, ovocitý charakter, umírněný obsah tříslovin, příjemnou kyselinu. Najdete v něm mírný obsah oxidu uhličitého.
Červené víno:
Odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
Červené Svatomartinské zaujme příjemnou rubínovou či granátovou barvou. Má svěží ovocitou či květinovou vůni. Chuť je hebká, sametová, vyrovnaná, nerušená ostrou kyselinou. Může mít mírný obsah oxidu uhličitého.
DŮLEŽITÉ: Mladé víno je určeno k rychlému spotřebování. Sami vinaři doporučují, aby bylo vypito do jara. Rozhodně mu nehrozí zkažení, jen se stářím ztrácí na svěžesti. Proto mladé víno není vhodné k archivaci.
Doporučení k jídlu
Mladé víno se výtečně hodí k pokrmům české kuchyně. Vždyť o čem jiném jsou svatomartinské hody než o vydatném jídle a dobrém pití?
K červenému vínu doporučujeme:
Dozlatova pečená husička po staročesku plněná jablky, červené a bílé zelí s
opečenou cibulkou a bramborový knedlík.
Moravské přesňáky plněné pečenými husími jatýrky na cibulce.
Gurmánská husí jatýrka s mandlemi a marinovanými hrozinkami v koňaku.
K bílému a růžovému vínu doporučujeme:
Pečená krocaní prsíčka se slaninou ve švestkové omáčce.
Pečený candát plněný husími jatýrky s bylinkovou omáčkou.
Sladká tečka na konec
Svatomartinské sladkosti jsou velkoryse vydatné. Ale bez nich by nebyla hostina úplná:
Martinské rumové koláče s tvarohem
Moravské přesňáky (známé jako lokše a bramborové placky) po sladku plněné mákem přelité povidly
Moravský švestkový koláč s drobenkou
Pokud se vám již sbíhají chutě a už byste si nějaké víno či Svatomartinskou husu dali, více informací o Svatomartinském vínu a vinařských akcích naleznete na webových stránkách www.vinazmoravy.cz, www.vinazcech.cz a www.svatomartinskevino.cz