Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hledáte práci? Pomůžeme vám!

Dostali jste výpověď? Nedaří se vám najít novou práci? Nevzdávejte to!
18. dubna 2010 | 15:13

Ztráta zaměstnání je nepříjemná. Nanejvýš stresující. Shánění nového místa provází řada problémů. Na nejčastější, bezmoci plné otázky přinášíme odpovědi. A také manuál jak na to.

V České republice je téměř šest set tisíc nezaměstnaných. Nyní zřejmě toto statistické číslo díky sezónním pracím klesne, nicméně i tak je počet obyvatel odkázaných na podporu vysoký.

Region od regionu je situace jiná, ale všude platí, že lidem kolem padesátky se pracovní uplatnění shání nejhůře. Rovněž je pravda, že dlouhodobá ztráta zaměstnání přináší duševní, na fyzickém zdraví se psychosomaticky podepisující problémy. Je zkouškou mezilidských vztahů. Narušuje fungování rodiny a to nejen ekonomicky.

Ano, je to velmi těžké. Zvlášť když jde o dlouhodobou situaci. Ale podlehnout skepsi, sebelítosti nejde. To je začátek konce. Udržet si sebedůvěru, mít maximum informací a schopnost přijmout změnu v zavedené existenci je podstatné.

JAK NA TO?

 

Prevence

Vnímejte signály, které signalizují nebezpečí: firma je v insolvenci, opožďují se výplaty, šušká se o propouštění. Už v této chvíli začněte být aktivní.

Když vás propustili...

• Napište na papír, co umíte. Zmapujte zkušenosti, znalosti, zájmy. Vypíchněte individuální kvality.

• Specifikujte, jakou práci nebo pozici hledáte. Buďte co nejkonkrétnější. Prodávejte svou profesi, praxi. Např. nepište jsem kuchař, ale anoncujte jsem kuchař s dvacetiletou praxí. Specialista na českou kuchyni…

Napište životopis - tzv. CV

• Požadavky na jeho strukturu se stále mění. V současnosti se začíná od poslední aktivity, nikoli u ukončeného studia. Manuál cv najdete na internetu.

• Přidejte reference. Kontakt na seriózního člověka z oboru, který je schopný podat novému zaměstnavateli informace o vašich schopnostech.

Přidejte motivační dopis

Kromě životopisu pošlete i motivační dopis. Měl by se lišit žádost od žádosti. Buďte struční a přesvědčiví. Personalista mu věnuje sotva minutu. Nebojte se ukázat výsledky své práce: (přidejte odkaz na webové stránky, přiložte v případě řemesla výslesledky práce, tovaru a podobně)

Buďte interaktivní

Využijte kontaktů známých lidí, Nezapomínejte na internetové sociální sítě. Mají větší dosah než myslíte.

Hledejte, podávejte inzeráty
V novinách, na internetu, přímo na stránkách firem. Nebojte se navštívit možného zaměstnavatele ú podnik v regionu osobně.

Zajděte na úřad práce, který je povinnen…

• Nabídnout rekvalifikace.

• Poskytnut orientaci na trhu práce, pomoci sepsat životopis a podobně.

• Zajistit individuální plán rozvoje: domluvit schůzku s oborníkem, který pomůže zorientovat se na trhu práce a vytvořit s nezaměstnaným  plán, jak práci hledat.

Pracujte na sobě
Zvyšujte si vzdělání, rekvalifikujte se. Nebraňte se dojíždění. Nebojte se přestěhovat nebo si najmout byt ve městě, kde práce je. V zahraničí je to běžné.

V  hledání místa postupujte systematicky. Nezůstávejte v izlaci. Přehodnoťe šance. Nebraňte se dojíždění. Přestěhujte se do města, kde se nabízí uplatnění. V zahraničí je to běžné. Prolomte nesmyslnou bariéru zažitých zvyklostí.

OŽEHAVÉ OTÁZKY

Ucházím se o pozici, na niž splňuji požadavky. Přesto mne nepřijmou. Na žádost o zdůvodnění nereagují. Má cenu žádat po neúspěšném pohovoru o zpětnou vazbu?

Vysvětlující dopis nepožadujte. Firmy je obvykle neposílají. Je to pro ně zbytečná práce. Energii raději investujte do nového hledání.

Existuje omezení, které určuje zaměstnavateli, aby požadoval po zaměstnanci pouze kvalifikaci bezprostředně nutnou pro vykonávání práce?

Realita je taková, že si vybírá zaměstnavatel. Ten nejlépe ví, kým chce pozici obsadit. Argument, že nemáte dostatečnou kvalifikaci nebo že jste překvalifikovaní, může být jen vyhýbavou odpovědí.

Pokud zaměstnavatel svými požadavky diskriminuje určitou skupinu lidí kvůli věku pohlaví, rase atd. a tyto nároky zároveň nejsou nezbytné pro řádný výkon dané práce, může se jednat o nepřímou diskriminaci.

Co dělat, když jsou podmínky pohovoru nestandardní až ponižující?

Chtějte vědět, proč je tomu tak. Slušně, ale asertivně. Upozorněte na své skutečné vzdělání a praxi. I to, že se sebou necháte takto manipulovat, o vás leccos vypovídá.

Pohovor je oboustranná záležitost a vy si nemusíte nechat vše líbit. Příště se předem zeptejte, jak bude pohovor probíhat, kolik kol budete muset absolvovat, jak s vámi bude firma komunikovat apod. Vybírejte si zaměstnavatele i vy  Ušetříte si případná pozdější nedorozumění a zklamání.

V případě ponižujícího jednání během přijímacího řízení, lze podat stížnost na úřad práce. Další možností je žaloba na ochranu před diskriminací. Případně žaloba na ochranu osobnosti.

Jak se mám zachovat, když mě potenciální zaměstnavatel diskriminuje kvůli věku, dětem nebo pohlaví?

Zaměstnavatel nesmí u pohovoru klást kromě jiného otázky odporující dobrým mravům. Za ně lze považovat dotazy kladené právě ženám. zda jsou vdané, kdy se budou vdávat, zda mají přítele, kolik mají dětí, kdy plánují děti apod.

Bohužel to je realita pracovního trhu. Nevzdávejte to a hledejte dál, dokud nenarazíte na zaměstnavatele, který ocení vaše zkušenosti. Na otázky ohledně rodiny, zajištění péče o děti se připravte předem. Personalista by se na to ptát neměl. Pokud však taková situace nastane, reagujte. Mějte vše promyšlené, v životě zkoordinované. Budete působit profesionálně a vstřícně.

V případě diskriminace ze strany potenciálního zaměstnavatele je možné podat stížnost na úřad práce a žalobu na ochranu před diskriminací. Navíc je možné se obrátit s žádostí o pomoc na veřejného ochránce práv nebo na nevládní organizace, které se touto problematikou zabývají.

Jaká je funkce personálních agentur?

Na základě požadavků firem hledají lidi, kteří by obsadili přesně specifikovanou pozici v dané firmě. Pracují tedy pro zaměstnavatele. Nikoli pro nezaměstnané! Sejde-li se jim více kvalifikovaných lidí, doporučí nejvhodnějšího kandidáta a za něj inkasují peníze. Zbytek životopisů obvykle letí do koše. Spolupráce s personální agenturou se vyplatí, hledáte-li vyšší a kvalifikovanější pozici.

Autor: frč, oli, vin