Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Představujeme moderní metody korekce zraku

22. února 2010 | 00:00
Prezentace klienta |

V posledních letech prodělává oční chirurgie zaměřená na korekce zrakových vad prudký vývoj. O tom, co už dnes specialisté zvládají, i o současných trendech vývoje v tomto oboru jsme si povídali s profesorem Martinem Filipcem ze špičkové oční kliniky Lexum.

Žijeme v době, která přeje výzkumu a nejlépe si to uvědomíme při nahlédnutí do dějin operací očí.

Zatímco brýle nebo jejich obdobu lidé znali už v antice, o operativní odstranění dioptrických vad se začali snažit až kolem druhé světové války. Profesor Martin Filipec ví o historii operací krátkozrakosti všechno. „Touto myšlenkou se zabýval i Jan Evangelista Purkyně,“ říká, „protože měl jedno oko krátkozraké a jedno dalekozraké. Zkusil dát do pytlíku oblázky a zatížit si krátkozraké oko přes noc oblázkem – a skutečně, krátkozrakost se zlepšila,“ vypráví odborník.

Laser nebo klasická chirurgie?

Tzv. refrakční vady se mohou operativně korigovat buď laserem, nebo klasickou chirurgií: laser, dnes nejčastěji technologie LASIK, se používá pro korekci nižších a středních stupňů krátkozrakosti a dalekozrakosti, zatímco vysoké stupně krátkozrakosti a dalekozrakosti se řeší chirurgickou implantací nitrooční čočky.

Jak probíhá operace?

Při operaci pacient leží na pohodlném lůžku a na klinice Lexum může dokonce držet i plyšové zvířátko, jehož dotek má uklidňující účinek.

Lékaři oko zcela znecitliví anestetickými kapkami, takže pacient necítí bolest, jen vnímá, že se s okem pracuje. Chirurg pak laserem mikrometr po mikrometru upravuje rohovku oka do plánovaného stavu, obě oči se operují najednou.

„Po operaci pacient vidí hned,” vypráví profesor Filipec, “jakmile se posadí, přečte mi na hodinách na protější stěně správný čas. Prvních pár týdnů bych jen nedoporučoval plavání, ani by si pacient neměl silně mnout oči.”

V jakém věku je vhodné dioptrické vady operovat?

„Běžně zákroky provádíme od osmnácti let, ale někdy je třeba provést zákrok dříve, například pokud dítě má na jednom oku osm devět dioptrií. Vada se ovšem může u mladých pacientů ještě vyvíjet, takže například po laserovém zákroku v jednadvaceti letech můžeme ještě později výsledek poopravit," říká Filipec.

Oční klinika Lexum má v odstraňování dioptrií více než šestnáctiletou tradici – za tu dobu prošly branou kliniky tisíce pacientů.

Na klinice Lexum pro ně na únor připravili speciální dárek: Při společném objednání dvou klientů na vstupní vyšetření před refrakčním zákrokem zaplatí pouze hodnotu jednoho vyšetření a to bez ohledu na to, jestli přijdou se svým partnerem, členem rodiny či známým. Akce platí pro objednání během února na klinikách Lexum v Praze, Brně, Ostravě i Českých Budějovicích a je časově omezena podstoupením obou vyšetření do konce dubna tohoto roku.

Více informací naleznete zde.