Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čistíte si správně zuby? Poradíme, jak se vyhnout obtížím v ústech

10. dubna 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Zubní kaz, záněty dásní, zvýšená citlivost chrupu. Během života se s těmito potížemi setká většina z nás. Předcházet komplikacím nejen v ústech umožňují správné každodenní návyky. Chce to správnou techniku, pravidelnost i vhodné pomůcky. Poradíme vám, jak na to.

Zdravá ústa jsou více než krásný úsměv. Především jsou odrazem našeho celkového zdraví a toho, jak se o sebe staráme. Bakterie a zánět v ústech zároveň přispívají k diabetu, cévním poruchám i k rozvoji Alzheimerovy choroby.

Jak můžeme přispět ke zdraví v ústní dutině?

Klíčová je správná technika čištění vhodným zubním kartáčkem. Pravidelné odstraňování zubního plaku je prevencí zubního kazu i zánětu dásní, který může vést k parodontitidě. Zubní kartáček přikládejte na okraj dásně v šikmém úhlu a čistěte zuby postupně vibračními a rotačními pohyby. Věnujte se plochám zubů v okolí dásně, kousacím plochám, nezapomínejte ani na vnitřní strany zubů. Na kartáček příliš netlačte. Nevhodné je i horizontální čištění (sem-tam), které nedokáže efektivně odstranit zubní plak ze všech míst a které zároveň může narušit zubní sklovinu (především v oblasti krčků). To může vést ke zvýšené citlivosti zubů.

Volte měkké kartáčky s menší hlavou a rovně zastřiženými vlákny. Ideálním pomocníkem je zubní kartáček PRO32 Soft 3000. Čistěte si zuby alespoň dvakrát denně. Vhodná doba čištění je alespoň 3 minuty, v případě použití ještě měkčích kartáčků je to alespoň 5 minut. Zubní kartáček pravidelně obměňujte – každé 2 měsíce, v případě poškození vláken nebo ihned po nemoci.

Zubní pastu vybírejte s fluoridem. Zubní pasta Dr.Max PRO32 Intensive je vhodná při podráždění dásní, zubní pasta Dr.Max PRO32 Sensitive pomáhá chránit citlivé zuby a obnažené krčky, zubní pasta Dr.Max PRO32 Whitening je bělící zubní pasta, která pomáhá šetrně odstraňovat skvrny od červeného vína, čaje, kávy nebo tabáku.

Kompletní péče o zuby se nikdy neobejde bez používání pomůcek pro čištění mezizubních prostor. Ty tvoří až 30 % plochy zubu a běžný zubní kartáček se nemá do těchto míst šanci dostat. Na výběr máte mezi zubní nití a mezizubními kartáčky. Mezizubním kartáčkům se v dnešní době zpravidla dává přednost. Mezizubní kartáčky PRO32 používejte jednou denně bez zubní pasty. Musí vyplnit celý mezizubní prostor, zároveň se nesmí zavádět „násilím“. Zpravidla budete potřebovat alespoň dvě velikosti, s jejich výběrem vám pomůže dentální hygienista/ka.

Pro pečlivé dočištění zubů v oblasti zubních krčků nebo zadních ploch stoliček se nejlépe hodí jednosvazkový kartáček PRO32 Toothbrush UNO. Může být používán „na sucho“, a lze ho tak použít kdykoliv. Skvěle se hodí také pro čištění rovnátek nebo zubních náhrad.

To však není vše. Špičkovou péči o zuby a dásně mohou nepříznivě ovlivnit Vaše návyky. Omezte konzumaci sladkostí a slazených nápojů, kyselé potraviny nejezte krátce před čistěním zubů. Škodí také kouření a nadměrný příjem alkoholu. Docházejte na pravidelné prohlídky k zubnímu lékaři a na dentální hygienu. Odměnou Vám bude nejen krásný zářivý úsměv.

Video se připravuje ...