Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Proč je žloutenka stále nebezpečná?

Pozor si musíte dát i v zahraničí
28. července 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Virová hepatitida, laicky známá jako žloutenka, může být život ohrožující onemocnění způsobené viry, které napadají jaterní tkáň. Podle dat Světové zdravotnické organizace (WHO) v roce 2019 zemřelo celosvětově v důsledku virové hepatitidy 1,1 mil. osob, z čehož 96 % případů bylo zapříčiněno hepatitidou typu B (přibližně 800 tis. osob) a C.

Mezi pět nejznámějších typů viru hepatitidy patří typy A, D a E. Liší se způsobem přenosu, průběhem onemocnění i jeho možnými následky. Proti žloutence typu A a B je možné se chránit očkováním. I proto si každoročně připomínáme význam prevence hepatitidy a rizika s tímto onemocněním spojená.

Virová hepatitida – může být tichá a nenápadná, ale i život ohrožující

V České republice se nejčastěji vyskytují virové hepatitidy typu A, B a C. Hepatitidy typu B a C (VHB, VHC) mohou přejít do chronického stádia. Chronická forma virové hepatitidy je spojena s rizikem rozvoje jaterní cirhózy a rakoviny jater. Zrádnost této formy hepatitidy spočívá především v tom, že onemocnění často probíhá asymptomaticky, chroničtí nosiči tedy často o svém onemocnění nevědí.

Dle odhadů WHO žije ve světě více než 350 milionů lidí s infekcí VHB či VHC.1 V případě hepatitidy typu B pak počty chronických nosičů infekce VHB vzrostly dle odhadů mezi lety 2015 a 2019 z 257 na 296 milionů. Pravděpodobnost, že se do 5 let od nákazy u neléčených pacientů s chronickou infekcí VHB rozvine cirhóza jater, se pohybuje mezi 8 až 20 %. Chroničtí nosiči zůstavají infekční dlouhodobě, většinou celoživotně, a mohou tak být možným zdrojem nákazy pro své okolí.

Žloutenka si nevybírá. Nakazit se můžou všichni bez ohledu na věk
Autor: GlaxoSmithKline, s.r.o.

Jak se šíří?

Virus hepatitidy typu B i C se šíří stykem s krví, spermatem nebo poševním sekretem nakažené osoby. Rizikový je proto nechráněný sexuální styk, sdílení injekčních stříkaček s nemocným nebo chronickým nosičem viru. Nakazit se můžete i na první pohled neškodným použitím zubního kartáčku, při společném použití hygienických potřeb (ručník, holicí strojek), nebo při tetování či aplikaci piercingu. Na rozdíl od hepatitidy typu C, proti hepatitidě typu B se můžete chránit očkováním.

Pozor na špinavé ruce

Virová hepatitida typu A (VHA), známá jako nemoc špinavých rukou, se přenáší fekálně-orální cestou. Z organismu se virus vylučuje stolicí a dál se přenáší buď infikovanýma rukama, předmětem nebo kontaminovanými potravinami. Dle odhadů WHO se na celém světě může ročně vyskytnout více než 100 milionů případů infekce virem hepatitidy typu A. Je u ní povinná izolace na infekčních odděleních a symptomy se mohou v některých případech objevovat až po dobu 6 měsíců. V riziku závažného průběhu onemocnění jsou zejména osoby s rozvinutým chronickým onemocněním jater, mezi kterými mohou být někteří pacienti s cukrovkou nebo s poškozením jater alkoholového či jiného původu. U těchto osob pak při akutní infekci VHA hrozí další zhoršení stávajícího onemocnění jater.

Symbol Světového dne hepatitidy
Autor: GlaxoSmithKline, s.r.o.

Riziko nákazy nečeká pouze v exotických turistických destinacích

Jednou z nejohroženějších skupin jsou cestovatelé, kteří cestují do zemí s vysokým výskytem hepatitid. Nakazit se ale můžete i v běžných dovolenkových destinacích českých turistů v rámci Evropy. V evropském regionu odhaduje Světová zdravotnická organizace více než 13 milionů lidí žijících s chronickou infekcí VHB. Jen v roce 2019 bylo v EU/EEA hlášeno téměř 30 tis. případů infekce VHB z čehož 48 % bylo chronických případů. Nejvíce případů pak bylo hlášeno ve skupině 25-44 let. V Evropě se můžete nakazit i ostatními typy hepatitidy, včetně VHA a VHC.

Autor: GlaxoSmithKline, s.r.o.

I v České republice se opakovaně objevují nové případy hepatitidy. Například v roce 2021 bylo hlášeno 210 případů VHA, 665 nových případů VHC, 127 nových případů chronické hepatitidy typu B, u které navíc Státní zdravotní ústav uvádí, že jsou počty podhlášeny.

Kdo by si měl zkontrolovat svůj očkovací průkaz?

V České republice bylo v roce 2001 zahájeno plošné očkování proti VHB u kojenců spolu s „catch-up“ vakcinací neočkovaných ve 12 letech. Osoby narozené po roce 1989 očkování proti žloutence typu B tedy pravděpodobně absolvovaly už v dětském věku. Naproti tomu ročníky 1989 a starší nemusí být očkovány ani proti VHB, ani proti VHA. Očkování proti preventabilním žloutenkám typu A a B by mělo patřit do základní výbavy každého z nás. Mezi dostupné vakcíny patří například kombinovaná vakcína Twinrix Adult proti hepatitidě typu A a hepatitidě typu B a vakcíny Havrix a Havrix Junior monodose (pro děti od 1 roku do 15 let včetně) proti hepatitidě typu A. Většina zdravotních pojišťoven přispívá i na tato očkování prostřednictvím příspěvků v rámci fondů prevence.

28. červenec je Světovým dnem hepatitidy
Autor: GlaxoSmithKline, s.r.o.

Vakcíny Havrix Junior monodose, Havrix a Twinrix Adult  jsou registrované léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Vakcíny se aplikují do svalu formou injekce (obvykle do horní části paže). O očkování se poraďte se svým lékařem nebo lékařem Vašeho dítěte. Před použitím si pečlivě prostudujte příbalové informace dostupné též na www.gskkompendium.cz. Případné nežádoucí účinky, prosím, nahlaste na cz.safety@gsk.com. Očkování nemusí chránit 100 % očkovaných. GlaxoSmithKline, s.r.o., Hvězdova 1734/2c, Praha 4- Pankrác 140 00, PM-CZ-TWN-PRSR-220001, schváleno: 06/2022

Video se připravuje ...