Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Všímejte si varovných signálů těla. Včasné podchycení rakoviny vám může zachránit život

.
3. února 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

Ve statistikách příčin smrti se sice stále drží na předních příčkách, přesto však už v současnosti nemusí znamenat diagnóza rakoviny nezvratný ortel. Záleží na mnoha faktorech, jako je typ nádorového onemocnění i životospráva pacienta. Přečtěte si o dvou častých typech rakoviny a o tom, jak na vhodnou prevenci.

I když počet odhalených rakovinových nádorů v Česku každoročně roste, mortalita je dlouhodobě stabilní. U některých forem rakoviny dokonce klesá. Za růstem počtu diagnóz stojí přitom především skutečnost, že se lidé dožívají stále vyššího věku, kdy je riziko vzniku nádorového onemocnění podstatně vyšší. Do statistik vstupuje rovněž faktor modernizace léčby. Obor onkologie se za poslední roky posunul o mílové kroky vpřed. V případě, že je nemoc odhalena včas, je šance na úplné vyléčení poměrně vysoká. Svěřte se proto do rukou odborníků, kteří vás provedou komplexní léčbou. Znáte nejčastější typy karcinomu a víte, jak jim účinně předcházet?

Rakovina plic

Tento druh karcinomu je nejčastějším zhoubným nádorem u mužů a čtvrtým nejčastějším u žen. Podle lékařů je z 90 % hlavní příčinou kouření. Silnému kuřákovi totiž hrozí až dvacetinásobně vyšší riziko rakoviny plic než tomu, kdo cigaretám neholduje. Roli hraje také prostředí, ve kterém žijeme. Například ve větších městech způsobují škodliviny ze spalování ropných produktů vyšší znečištění ovzduší. U každého zhoubného nádorového onemocnění jde především o čas. Všímejte si proto i prvotních menších varovných signálů těla, které vám napovědí, že se s vaším tělem něco děje. Zpozornět byste měli, když:

 - váš kašel přejde do chronického stadia,

- trpíte zánětem průdušek, a nereagujete na antibiotickou léčbu,

- při kašli zpozorujete viditelné stopy krve ve vykašlaném hlenu,

- cítíte tlak a bolest na hrudi, která neustupuje, a špatně se vám polyká,

- bez zjevné příčiny zaznamenáte úbytek své tělesné hmotnosti a zvýšenou únavu.

Záleží na typu i stadiu onemocnění

Existuje několik typů nádorů rakoviny plic a jednotlivé příznaky se projevují i v závislosti na stadiu onemocnění. Jestliže je nemoc v pokročilejší fázi, bývá již postižena pohrudnice, žebra, mezižeberní svaly i nervy.

V případě, že máte u sebe či u někoho jiného jakékoliv podezření na rakovinu plic či jiné nádorové onemocnění, neprodleně vyhledejte lékařskou péči.

Rakovina kůže

Kožní karcinom taktéž patří k častějším nádorovým onemocněním. Kůže slouží jako ochrana před nejrůznějšími škodlivými vlivy. Nejnáchylnější k onemocnění jsou místa, která nejvíce vystavujeme slunečnímu záření. Vhodné je proto chránit partie, jako jsou záda, nohy, ramena či hrudník. Podle odborníků může za zvýšený výskyt rakoviny kůže také fakt, že se lidé v posledních letech více vystavují slunci bez řádné ochrany pokožky a hojně navštěvují solária. Příznaky rakoviny kůže jsou velmi variabilní, mezi některé patří:

- nejrůznější změny na kůži, jako je začervenání, výrůstky či pigmentová znaménka

- výskyt barevné skvrny, která se na kůži postupem času zvětšuje.

Lékaře se zbytečně neobávejte

Podobně jako u jiných druhů rakoviny je i u kožního karcinomu důležitá včasná diagnostika a léčba, s návštěvou odborníka proto neotálejte. Rakovina kůže nemusí nutně znamenat rozsudek smrti.

Dermatovenerologie v Praze funguje i v rámci preventivního vyšetření, při němž vám dermatolog důkladně prohlédne kůži i všechna znaménka.

Rychle se spálíte? Mějte se na pozoru

Do ohroženější skupiny lidí patří ti, kteří mají světlou kůži a oči. Obvykle se totiž i hůře opalují. Vlivem škodlivého UV záření se rychle spálí. Máte-li po těle mnoho znamének nepravidelného tvaru, buďte obezřetní. Zda nemoc propukne v plné síle, záleží také na dědičných faktorech. Na pozoru buďte i v případě, že máte diagnózu rakoviny kůže v rodinné anamnéze nebo jste ji v minulosti prodělali vy sami. Až se tedy příště půjdete koupat k vodě, nezapomeňte si s sebou vzít pokrývku hlavy i opalovací krém s vysokým faktorem, který dostatečně ochrání vaši kůži během opalování. Přímému slunci se vyhýbejte minimálně od 10 do 15 hodin, kdy mají sluneční paprsky největší sílu.

Video se připravuje ...