Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Znáte psychowalkman? Pomůže vám lépe spát a zbavit se stresu, když všechno ostatní selhalo!

14. června 2019 | 10:00

Používají ho sportovci, manažeři i někteří terapeuti. Pomůže s usínáním, koncentrací, proti depresi i s relaxací. O čem je řeč? O psychowalkmanu, přístroji, který má pomocí správných vln pomoci vašemu mozku naladit se na tu správnou činnost.

Pořádně relaxovat je v dnešní době čím dál tím složitější. Žijeme rychle, srovnáváme se s ostatními, odevšad se na nás valí informace, co bychom měli všechno absolvovat, a my toho chceme také hodně stíhat. Není divu, že je pak naše mysl zahlcena tak, že i když jsme unavení a potřebujeme usnout, hlava nám to nedovolí. A když se pokusíme vypnout nebo relaxovat, dopadne to podobně.

Možná jste to zažili také: člověk si sedne a snaží se chvilku nemyslet na nic. Nebo na palec pravé nohy. Zkusí to, za chvíli se ale přistihne, že myslí akorát na to, že by měl vstát, jít nakoupit, něco poklidit, že není správné se jen tak povalovat. V horším případě ho rovnou někdo vyruší s tím, že něco potřebuje.

Správně a účinně relaxovat vlastně není jednoduché. I proto dnes lidé tak často hledají kurzy meditace, mindfulness a další. Těm, kteří se na to necítí, nemají čas nebo podobné kurzy v místě bydliště, může pomoci třeba právě zmiňovaný psychowalkman. Otestovali jsme ho v redakci na vlastní kůži: co jsme zjistili?

Začátky

Psychowalkman je malý přístroj, ke kterému se připojují brýle a sluchátka. A právě pomocí světelných záblesků a zvuků pomůže vašemu mozku naladit se na činnost, kterou potřebujete – třeba právě na relax. Relaxačními programy by měl člověk ostatně při používání psychowalkmanu začít.

Dobrá zpráva je, že těchto programů máte na výběr více. Protože lidé jsou různí a tak budou i různě reagovat. Můžete vybírat ty, kde zní hudba, jiné, kde uslyšíte jen šum, hučení nebo podobné zvuky. Také jsem se zpočátku zalekla, že mě z blikání světel rozbolí hlava. Naštěstí i rychlost a intenzitu vjemů si můžete regulovat a vyladit tak takový mód, který je vám příjemný.

Pro začátek jsem zvolila dvacetiminutovou relaxaci po příchodu z práce. Obří plus: rodina pochopila, že když mám na očích brýle a na uších sluchátka, není ten pravý čas po mně něco chtít. Další překvapení: ačkoliv jsem měla pocit, že jsem usnula, probrala jsem se po dvaceti minutách, kdy program skončil, a nebyla jsem rozespalá. Naopak, vstala jsem a fungovala.

Další sezení

Po této zkušenosti jsem během dalších sezení už začala přístroji více důvěřovat a vyzkoušela více programů. Výborně se hodil jeden po výletě na Ještěd, který byl spojený i s regenerací těla. Druhý den mi bylo podstatně lépe než manželovi. Podotýkám, že mám za sebou trénink meditace a kurz mindfulness a vím, jak je těžké vydržet nějaký čas v klidu tak, aby vás nebolelo tělo, aby se vám nerozutíkaly myšlenky a abyste se skutečně dostali do stavu soustředění nebo relaxace. A jak je potřeba pravidelně trénovat. S psychowalkmanem to jde mnohem snáz. A relaxace je také intenzívnější. Za dvacet minut může člověk dosáhnout toho, co bez psychowalkmanu trvá nejméně 45 minut.

Psychowalkman
Autor: Psychowalkman.cz

Psychowalkman je podle studií bezpečný, je potřeba ale prostudovat návod na jeho použití a ten dodržovat. Jeho ovládání je intuitivní, i tak stojí za to se do manuálu podívat – právě třeba na to, jakými programy začít, jak často ho používat a jak vyladit programy tak, aby sedly právě vám. Jsou i skupiny lidí, kteří mají různá onemocnění a používat by ho neměli, například lidé trpící epilepsií.

Sečteno a podtrženo: denní relaxace nebo meditace prospěje vašemu tělu i duši – od regulace stresu po dodání energie nebo zlepšení soustředění. Psychowalkman může pomoci každému, kdo chce do svého duševního zdraví investovat, jen z nejrůznějších důvodů nemůže chodit na nějaké meditační kurzy nebo mu tato metoda z nějakých důvodů nejde či nesedne. Nebo někomu, kdo potřebuje pomoc právě teď. Navíc má celou řadu dalších programů, například pro lepší spánek, pro koncentraci i regeneraci, takže ho může využívat více lidí na celou škálu problémů.

 

Autor: Irena Sládečková
Video se připravuje ...