Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šedý zákal: Pět největších mýtů o léčbě

4. října 2016 | 12:00

Nejčastější příčinou oslepnutí je šedý zákal, který postihuje každého druhého člověka nad 75 let. Jeho operaci dnes lékaři považují za naprosto rutinní záležitost. Jedná se o bezbolestný zákrok, který trvá jen pár minut. U nás je ročně odoperováno více než 100 tisíc očí. O tomto onemocnění a o jeho odstranění však koluje řada mýtů a polopravd. Ty často pacienty vyděsí či od zákroku odradí.

1. Nejprve je nutné, aby šedý zákal uzrál, a až pak je možné ho nechat odoperovat.

„Dříve se šedý zákal operoval až v pokročilé fázi, dnes je to jinak. Operaci doporučujeme v okamžiku, kdy šedý zákal začne pacientům zhoršovat vidění. Jednak je zbytečné se trápit se zhoršeným viděním, a také platí, že čím je šedý zákal pokročilejší, tím je oční čočka tvrdší a její odstranění je náročnější,“ vysvětluje docentka Šárka Skorkovská, primářka brněnské Oční kliniky NeoVize.

2. Lidé po operaci zákalu musí nosit brýle.

Právě naopak. Volbou vhodného typu oční čočky je možné odstranit krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus, protože umělá nitrooční čočka dokonale nahrazuje dioptrickou sílu původní oční čočky. Pokud je tedy zvolen správný typ nitrooční čočky, je možné brýle nadobro odložit.

3. Čočka se i po operaci může znova zakalit.

Znova jde o pouhý mýtus. Umělá čočka se zakalit nemůže, protože neumí stárnout. „Zakalit se může jen pouzdro původní čočky, do které se vkládá nová. Tomuto stavu se říká sekundární šedý zákal,“ vysvětluje prof. MUDr. Pavel Rozsíval z Oční kliniky FN Hradec Králové. Nejedná se však o velký problém. I v tomto případě totiž pomůže rychlá a bezbolestná operace.

4. Operace šedého zákalu probíhá v celkové anestezii a pacient tedy musí být v nemocnici hospitalizován.

Není tomu tak. Celková anestezie se u operace šedého zákalu používá jen ve výjimečných situacích. Do oka se těsně před zákrokem aplikují oční kapky, které jej znecitliví. Zákrok tedy probíhá ambulantně a trvá přibližně 15-20 minut. Po zákroku je oko zalepeno náplastí a pacient může odejít domů. Za 3-7 dnů je pak možné odoperovat i druhé oko.

5. Na vyléčení šedého zákalu postačí oční kapky.

Ne. Jedinou možnou léčbou šedého zákalu je operace. Ve chvíli, kdy je oční čočka zakalená, je potřeba ji odstranit a nahradit novou, umělou. Pacient si pak může zvolit i nadstandardní způsob ošetření, a to operaci pomocí femtosekundovým laserem.

Autor: ida
Video se připravuje ...