Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zázračné uzdravení muže po mrtvici: Z kómatu ho probral pes!

Zázrak má na svědomí fenka Eliška!
5. prosince 2013 | 05:00

V jedenapadesáti letech postihla Oldřicha Hložka mozková mrtvice. Prasklá cévka mu způsobila krvácení do mozku a on upadl do kómatu. Pak ale přišel zázrak. S návratem do života mu pomohla fenka Eliška.

Pan Oldřich byl v kómatu celou dobu, co byl hospitalizovaný v Opavě a posléze v Ostravě. Po přijetí na DIOP (dlouhodobá intenzivní ošetřovatelská péče) krnovské nemocnice pan Hložek jen bezvládně ležel s těžkou poruchou vědomí a výživu přijímal přes břišní stěnu.

„Během intenzivní rehabilitace a hlavně pak bazální stimulace se jeho stav začal rapidně zlepšovat. Postupně reagoval na okolní podněty, začal komunikovat a zlepšila se aktivní hybnost celého těla,“ popisuje proces uzdravování pana Hložka vrchní sestra Olga Kurečková.

Stalo se, co nikdo neočekával. Po dvou a půl měsících pobytu v krnovské nemocnici se Oldřich Hložek vrátil k téměř normálnímu životu. Velmi důležitou roli přitom sehrála šikovná nemocniční fenka křížence Eliška. „Seděla na jeho posteli a sestry panu Oldřichovi přikládaly ruce na její tělo. I s Eliščinou  pomocí se pacient postupně začal probouzet,“ říká sestra Kurečková.  

Eliška dokázala zlepšit zdravotní stav Oldřicha Hložka natolik, že se mohl vrátil zpět do svého bydliště, do domácího ošetřování a podle slov ředitele krnovské nemocnice Ladislava Václavce má šanci na kvalitní život.

Bazální stimulace

Jejím cílem je pomoci pacientovi i jeho rodině co nejlépe zvládnout složité období hospitalizace pomocí oblíbených předmětů, fotografií, vůní či jídla, které má rád. V případě pana Hložka byla největším pomocníkem při léčbě fenka Eliška.

Výzva

Máte i vy ve svém okolí domácího mazlíčka, který vám nebo blízkým zachránil život? Příběhy a fotografi e zasílejte na adresu iva.dvorakova@blesk.cz

Autor: Iva Dvořáková, piffk