Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Les jako ozdravovna

15. srpna 2008 | 12:19

Vydejte se do lesa. Nejenže se mezi stromy dobře dýchá, i když jsou velká horka, ale všude kolem vás rostou zásoby přírodní lékárny na celý rok.

Na borůvky, maliny, ostružiny nebo lesní jahody nemusíte být botanik, jejich plody pozná i dítě školou povinné. A když už je budete sbírat do hrnku na koláč nebo do kyblíčku na marmelády, zkuste přidat i jiné části rostlin.

Maliník a ostružiník
Obvykle je najdete vedle sebe. Zatímco maliny už pomalu dozrávají, ostružiny se teprve začínají vybarvovat. Pořád ale můžete natrhat mladé lístky, které mají nejvíc účinných látek. Používáte sušičku? Pak teplotu nastavte maximálně na 40 až 45 °C. Pokud některé listy zhnědnou, vytřiďte je, kvalitní jsou jen ty, které zůstaly zelené.
Čaj z maliníku a ostružiníku můžete popíjet v libovolném množství, působí jen mírně a nemá nežádoucí vedlejší účinky. Plus pro zdraví? Přisuzuje se mu podpůrné působení na trávení, především na vylučování žluči, takže se hodí třeba po vydatnějším tučnějším obědě. Přitom působí i proti průjmům (usnadňuje léčení střevních potíží i žaludečních kolik).
Močopudné účinky využijete při očistných kůrách, po několika šálcích denně se zrychlí odvádění toxických látek z organismu. Trápí vás záněty močových cest, zadržování vody v těle, otékají vám nohy? I tehdy si dejte šálek čaje – 1 lžíci sušených lístků přelijte ¼ litrem vroucí vody. Vyluhovaný bude asi za 5 minut, dopřejte si ho dvakrát až třikrát denně. Na záněty dásní, paradentózu a záněty v krku je ale účinnější odvar, na který přelijete 1 lžíci sušených listů ¼ litrem studené vody a krátce povaříte. Po 10 minutách začněte s vyplachováním úst.
Čekáte miminko? Pak v počátcích těhotenství pozor: maliník stimuluje stahy hladkého svalstva. Naopak v posledním měsíci se pití maliníkového čaje doporučuje, protože díky "připravenému" hladkému svalstvu budete mít lehčí a kratší porod.

Borůvkové nadělení
Také při sběru modrých bobulek si natrhejte mladé lístky, i když největší zásobárnou zdraví jsou modré plody. Vylisovaná šťáva z čerstvých borůvek, samotná nebo s vodou, působí blahodárně při nachlazení, zánětu sliznice v ústech, zánětu dásní, ale užívá se také k výplachům nosu při rýmě, odstranění zápachu z úst, proti aftům a potírají se jí opary. V sezoně si borůvky dopřejte čerstvé, na zbytek roku si plody nasušte spolu s lístky a používejte je na přípravu čaje. Jak získat kvalitní výluh? Sušené bobule a lístky přelijte vroucí vodou, přiklopte a nechte vyluhovat co nejdéle, třeba i přes noc. A když 2 polévkové lžíce sušených plodů zalijete ¼ litrem vařicí vody a necháte až do vychladnutí v uzavřené nádobě, získáte přírodní prostředek na drobné rány, opařeniny nebo spáleniny.
Co je na borůvkách tak zázračného? Obsahují hodně vitaminu C a flavonoidů zvaných antokyanosidy, působí antioxidačně a fungují preventivně proti některým očním chorobám – šedému zákalu a degeneraci sítnice. Lékařské objevy potvrzují, že borůvky upravují průtok krve ve větších i zcela drobných cévách, což napomáhá nejen zraku, ale i prevenci křečových žil a hemeroidů. A pokud byste rádi něco sladkého a zároveň máte ohnivější povahu, vyrobte si z borůvek a medu sirup. Alžbětinští lékárníci jím léčili choleriky.

Jahodová slast
Další spolehlivou zásobárnou vitaminu C jsou listy jahodníku obyčejného (nepleťte si se zahradními odrůdami jahod). Abyste ho nezničili, sušte listy při teplotách do 40 °C. Poměrně velký obsah tříslovin (až 10 procent) způsobuje, že výluh z jahodníku pomáhá při průjmových onemocněních a zánětech střevní sliznice; při krvácivých hemeroidech a mokvavých ranách ho můžete použít i jako obklad. Při zánětech v ústní dutině přijde vhod jahodníkové kloktadlo, protože silice s citronově vonnou složkou potlačuje zápach z úst.

ODBORNÍK RADÍ

Pozor na brusinky
"Zatímco maliny, ostružiny, borůvky a jahody jsou zdravé bez vedlejších účinků, s brusinkami je to horší. Mají sice mnoho vitaminu C a známý je jejich močopudný efekt, využívaný při léčbě zánětu močových cest i při průjmových onemocněních, ale nesmíte je užívat dlouho. Vysoký obsah kyselin benzoové a šťavelové totiž škodí ledvinám a při problémech s játry byste brusinky měli z repertoáru svých bylinkových čajů raději vynechat," doporučuje MUDr. Lenka Šepsová, praktická lékařka z Nového Boru.

Pozor! Brusinky nesmíte užívat příliš dlouho.
Autor: PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM

Autor: Gabriela Koulová, Věra Vojtěchová, drakš
Související články