Jsou to skutečné léky z přírody a proto byste si jich měli užít co nejvíce – nebudete pak muset polykat vitamíny v tabletách. V jaké formě jsou pro nás nejzdravější?
Lahodné léčivé plody
Léto se přehouplo do druhé půle a nastal čas zrání bobulovin, čistě přírodních super potravin, které nezapomenutelně chutnají. A všechny jsou prospěšné našemu zdraví.
Jak nám pomáhají?
· Výrazně čistí organismus, obsahují totiž z 80-90 % vodu.
· Spalují tuky, a tak potěší lidi s nadváhou.
· Jsou bohaté na draslík, hořčík a mangan, které pomáhají stabilizovat krevní tlak.
· Rybíz a angrešt dodávají tělu vápník a železo, podporují tedy tvorbu kostí, zubů, tkání, srážlivost krve, růst svalstva a aktivaci enzymů.
· Plody rybízu jsou bohaté na karoteny, významné antioxidanty, které se v těle přetvářejí na vitamin A, ochránce našeho zraku a sliznic a stimulátoru imunity.
· Brusinky působí antibakteriálně a dokáží si poradit s infekcemi močových cest.
· Důležitý je obsažený rutin, který působí blahodárně na cévní systém a pomáhá předcházet srdečním onemocněním a mozkové mrtvici.
· Chrání před záněty dásní.
· Výtažky z borůvek léčí šeroslepost i špatné vidění.
· Obsahují důležitá rostlinná barviva – fialový antokyan, žluté flavonoidy a červené karoteny zpomalují stárnutí buněk.
· Obsahují hodnotný přírodní cukr pektin, který pomáhá při detoxikaci těla.
· Najdeme v nich vitaminy skupiny B – niacin (b3) a kyselinu pantothenovou (B5) – prospěšné našim nervům, vlasům a kůži.
· Mají hodně vlákniny, působí příznivě na vyprazdňování a upravují střevní mikroflóru, jsou tedy i dietní.
· Oplývají vitamínem C, který posiluje imunitu a pomáhá při léčbě nemocí z nachlazení a infekcí (chřipka, záněty dutin, bronchitida, angína).
· Doporučují se při vysokém tlaku, dně, revmatismu a nachlazení.