Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chvála samomluvě! Nevažte se, odvažte se a kašlete na okolí…

Za samomluvu se rozhodně stydět nemusíte
27. června 2022 | 06:00

Hlava plná nápadů, jednodušší zapamatování si nových věcí, dobré soustředění. To je jen základní seznam kladů, které nám do života může přinést to, že čas od času povedeme rozhovor jen sama se sebou.

Když jsme byly malé, bylo to roztomilé. Jak jsme ale zrály a stárly, okolí jako by nás přesvědčilo, že ten, kdo nahlas nebo uvnitř sebe promlouvá sám k sobě, je vlastně spíš podivín, ne-li rovnou psychicky nemocný člověk.

Přitom už od dětství je tenhle návyk dost užitečná záležitost. Švýcarský psycholog Jean Piaget už v minulosti potvrdil, že samomluva pomáhá batolatům rozvíjet motorické schopnosti (pohyblivost těla). Jen si vzpomeňte, jak jim svědčí, když komentují každou činnost, do které se pouštějí. A ta jejich radost, když se jim daří – sami sobě zatleskají, pochválí se a jsou šťastné. V dospělosti to ale radši neděláme, abychom na sebe nestrhávaly pozornost okolí. A je to škoda, kdo se totiž nebojí pronášet nahlas, co se mu odehrává v hlavě, líp mu to myslí a přichází na samé skvělé nápady. Taky se mnohem lépe soustředí a paměť mu šlape jako hodinky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Kateřina Pokorná
Video se připravuje ...