Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Máte doma obézní kočku a nevíte si s ní rady?

23. května 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Pestrá a vyvážená strava je základem, aby vaše kočka byla zdravá a neměla problém s nadváhou. Nevíte, jak máte sestavit jídelníček? Podívejte se na tipy veterináře a odborníka na zvířecí stravu MVDr. Leoše Železného.

Nastavte správný příděl jídla

Aby kočka příliš nepřibírala na váze, měla by dostávat správný příděl jídla každý den. Kočka má ze svojí přirozenosti potřebu přijímat malé porce potravy, a to velmi často i během noci. Proto se doporučuje, aby vlhkou stravu (kapsičky/konzervy) dostávala také rozdělenou na ranní a večerní porci, ale k tomu by měla mít celý den granule, ke kterým musí mít přístup i v noci. Obecně platí, že kočky preferují, když 70 % potravy přichází z vlhkého krmiva (kapsičky/konzervy) a 30 % z granulí. Vyberte jí nějaké kvalitní granule, za kterými stojí nějaké výzkumné veterinární centrum jako například Waltham institut. A samozřejmě nezapomínejte na čistou vodu, aby vaše kočka měla co pít. Především v letních měsících je třeba ji měnit častěji.

Dělení krmiva podle věku

Krmivo pro kočky se dělí do dvou hlavních kategorií. Koťata by měla přijímat krmiva s označením JUNIOR. To jsou receptury, které jsou určené pro rostoucí organismus. V období, kdy dochází k ukončení růstu a k uzavření růstových plotének v kostech se pak přechází na receptury s označením ADULT. Doporučenou denní krmnou dávku najdete vždy na obalech krmiv.

Hrajte si

Když teď víte, jakým způsobem krmit vašeho mazlíčka zahrňte do denní rutiny hraní. Kočka by měla denně absolvovat alespoň 6 minut intenzivního hraní nebo cvičení rozdělených na dvě části v průběhu dne. Pokud kočka není aktivní, může to být známka, že s vaším mazlíčkem něco není v pořádku. „Prvním projevem nějakého problému bývá změna chování, kterého si majitel všimne. Kočka má snahu se schovávat, přestane být aktivní a následně začne mít problémy s osobní hygienou, na kterou jsou normálně kočky velmi pečlivé,“ říká veterinář a odborník na stravu zvířat MVDr. Leoš Železný.

Veterinář Leoš Železný
Autor: Mars Czech s.r.o.

Video se připravuje ...