Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klíšťatům už zase chutná: Co s tím? Jeden ochranný prostředek nestačí!

25. dubna 2022 | 06:00

Jsou miniaturní, ale o to víc nebezpečná. Přetahují se s komáry o prvenství v závodě o to, kdo nakazí infekcí více lidí. Poznejte klíště zase o něco víc.

Na celém světě existuje odhadem devět set druhů klíšťat, u nás jich žije jen zlomek – třináct. Naprosto dominantním je pak klíště obecné. A je to protivník zákeřný. Nejenže dovede dny a týdny hladovět a vyčkávat na budoucího hostitele, ale ani zima pro něj neznamená problém, prostě si pospí pod listím.  

Jenže jaro je tu a právě v dubnu mu začínají žně, které trvají do června, pak klíště kapku stagnuje a do boje o kořist se pouští zase v období září až října. Miluje totiž teplé, vlhké počasí, parné suché léto není nic pro něj. Účinné očkování, které by nás před tímto infekčním přeborníkem, který stojí za spoustou nemocí, stoprocentně ochránilo, neexistuje. Sázet lze jen na to proti klíšťové encefalitidě. „Ideální dobou pro očkování je sice podzim, ale teď je možné očkovat v tzv. zrychleném režimu. Proto jestli o tom uvažujete, začněte to řešit co nejdříve,“ radí Ing. Miroslava Burýšková, Ph.D., vedoucí laboratoře Protean z Českých Budějovic, kde už letos vyšetřili několik klíšťat, mezi nimiž se našla i ta infekční.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Kateřina Pokorná
Video se připravuje ...