Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Děti během pandemie covidu-19 ztloustly. Lékaři varují před krizí dětské obezity a doporučují více sportovat

Video se připravuje ...
Děti během pandemie covidu-19 ztloustly
VIDEO: archiv
20. prosince 2021 | 06:00

Lékaři se dnes setkávají u dětí s onemocněními a poruchami, které byly dosud v tak nízkém věku zcela výjimečné. Viníkem je nedostatek pohybu. Ten může způsobit nejen bolesti pohybového aparátu či obezitu, ale i předčasný nástup puberty nebo nedostatečnou výšku v dospělosti. Jedinou možností, jak současnou neúnosnou situaci napravit, je děti rozpohybovat. O to se snaží i projekt McDonald’s Cup - největší fotbalový turnaj pro žáky a žákyně základních škol.

Uzavření škol a omezení volného pohybu i volnočasových aktivit mělo na děti a dospívající významný vliv. Narušilo jejich stravovací zvyklosti, fyzické aktivity, psychickou pohodu i spánkový režim. Jedním z takových je i devítiletý Petr. Problémy s nadváhou měl už před pandemií koronaviru. Během roku online výuky bez tělesné výchovy přibral 8 kilogramů. „Vůbec se nehýbe, jen sedí u počítače. Nikdy nebyl sportovní typ, ale ve škole měl alespoň povinný tělocvik. Sama ho ke cvičení nedonutím a víkendová procházka mu moc nepomůže,“ vysvětluje jeho matka Renáta.

Pohyb je extrémně důležitý

O to větší radost měla z jeho návratu do školních lavic a tělocvičny. Navíc se Petrova škola rozhodla přihlásit do největšího fotbalového turnaje v České republice, který je určen pro děti z prvních stupňů základních škol. „Rozvoj pohybu u dětí, a je jedno, jestli fotbalem či jinou aktivitou, je extrémně důležitý. Tento turnaj má dlouhou tradici a jsme hrdí, že u toho může být,“ říká Petr Fousek, předseda Fotbalové asociace ČR.

Do letošního ročníku McDonald’s Cupu se mohou zapojit malí i větší sportovci ve věku 6 až 11 let. Turnaj se hraje ve dvou kategoriích, a to A (žáci 1. – 3. třídy ZŠ) a B (žáci 4. a 5. tříd ZŠ). Vítězné týmy poté postupují okresními a krajskými koly až k celorepublikovému finále, kde se rozhodne o absolutním vítězi turnaje. Za Asociaci sportovních školních klubů ČR mluví její prezidentka Svatava Ságnerová „Turnaj reprezentuje školní prostředí, ve kterém se setkávají nejen malí sportovci a jejich trenéři či učitelé, ale i jejich rodiče. Věříme, že všichni ocení návrat k tradičnímu turnajovému formátu: my se těšíme se na skvělé sportovní výkony a na úsměvy na tváři malých sportovců.“

Největší školní fotbalový turnaj v Česku má podporu také od Unie evropských fotbalových asociací. „Pandemie měla negativní dopad na všechny fotbalové akce včetně úrovně grassroots a tedy i v otázce pohybu a zdraví dětí. Nedostatek pohybové aktivity byl totiž obrovský. To se týkalo i důležité oblasti školního fotbalu, což je sektor, který UEFA velmi podporuje prostřednictvím specializovaného čtyřletého projektu. Při návratu k fotbalu a sportování obecně jsme všichni museli být kreativní a vstřícní. Spolehliví partneři jsou v tomto ohledu zcela zásadní. Fotbal v podobě školního pohárového turnaje v České republice, sponzorovaný společností McDonald's, je dobrým příkladem projektu, který již po mnoho let, nyní zvlášť i v době Covid-19, vytváří příležitosti ke hře pro tisíce dětí," řekl Frank K. Ludolph, ředitel oddělení technického rozvoje UEFA.

Záštitu nad třiadvacátým ročníkem převzali český reprezentant a útočník AC Sparta Praha Adam Hložek a Kateřina Svítková, první česká profesionální hráčka v Anglii, kde působí v týmu West Ham United FC. „I já jsem byl obyčejný kluk z Ivančic, prošel jsem stejným turnajem a dnes jsem tam, kde jsem. Chtěl bych dětem ukázat, že to jde, že se to dá dotáhnout do profesionálního fotbalu a do reprezentace,“ říká Adam Hložek. „Být ambasadorkou pro mě znamená hrozně moc. Nikdy jsem ho nehrála a jsem proto ráda, že do něj konečně mohu být zainteresovaná, protože si myslím, že je to skvělá akce a skvělý projekt, který se pro děti dělá. Věřím, že ať už po sportovní nebo životní stránce, i co se týče vzdělání, mám dětem co předat. Doufám, že pro to budu mít prostor a těším se na to,“ doplňuje Kateřina Svitková.

Pro účast je nutná registrace každého týmu, a to ideálně přímo na stránkách turnaje www.mcdonaldscup.cz.

Autor: REDAKCE
Video se připravuje ...