Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Stavba prvního českého Domu Ronalda McDonalda byla zahájena. V Motole bude pomáhat rodinám vážně nemocných dětí

20. dubna 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

V areálu pražské Fakultní nemocnice v Motole byl položen základní kámen prvního českého Domu Ronalda McDonalda. Po dokončení nabídne bezplatné ubytování pro rodiny dlouhodobě nemocných dětí.

Vybudování Domu je hlavním projektem charitativní organizace Nadační fond Dům Ronalda McDonalda, která dlouhodobě cílí svou pomoc k vážně nemocným dětem a jejich rodinám. „Posláním Nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda je péče orientovaná na rodinu. Když dítě onemocní vážnou nebo život ohrožující chorobou, paralyzuje to všechny členy rodiny, každého jinak. Je to extrémně náročné psychicky, finančně i fyzicky. Rodiče někdy přespávají improvizovaně, často musí cestovat přes celou republiku. Díky Domu Ronalda McDonalda jim nabídneme plnohodnotný odpočinek i zázemí, které podpoří jejich psychiku, aby se mohli co nejvíce věnovat svému nemocnému dítěti a celá rodina mohla díky Domu zůstat pohromadě,“ říká Ivana Pešatová, výkonná ředitelka Nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda. Samotná stavba je naplánována na následujících čtrnáct měsíců. Částku 70 milionů korun, která je třeba na výstavbu, věnoval Nadační fond Dům Ronalda McDonalda jako dar Fakultní nemocnici v Motole. Z prostředků charitativní organizace byly uhrazeny také veškeré projektové a přípravné práce a nadační fond dále počítá s plnou úhradou provozu.

Autor: Nadační fond Dům Ronalda McDonalda

Plnohodnotné ubytování pro celou rodinu

Po svém dokončení nabídne Dům Ronalda McDonalda celkem jednadvacet pokojů a pro rodiny budou k dispozici také společná kuchyně s jídelnou, obývací prostor či herna pro děti. V českém Domě Ronalda McDonalda pak bude i pracovna pro rodiče, což není v zahraničí příliš obvyklé. Rodiče se díky tomu mohou střídat u dítěte a jeden z nich může nadále pracovat. Místnost lze navíc využít i jako učebnu. Dům je v souladu s moderními trendy stavěn jako energeticky úsporný a je navržený tak, aby bylo v budoucnosti možné přistavět další patro s patnácti novými pokoji.

Autor: Nadační fond Dům Ronalda McDonalda

Fakultní nemocnice v Motole není náhodná

Ani Fakultní nemocnice v Motole nebyla vybrána náhodně. Vedle celé řady specializovaných pracovišť, které jsou právě v tomto zařízení jediné svého druhu, je v motolské nemocnici i největší onkologické a hematologické centrum pro děti. „Zhoubným onemocněním v České republice onemocní zhruba 350 dětí ročně, z toho je asi polovina diagnostikována právě ve Fakultní nemocnici v Motole. Všechny tyto děti jsou hospitalizované po dobu delší než jeden měsíc, často i déle. Možnost strávit tento čas v blízkosti své rodiny je pro psychiku dětských pacientů nedocenitelná,“ říká MUDr. Vladimír Komrska, CSc., primář Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN Motol.

Autor: Nadační fond Dům Ronalda McDonalda

Tisíce dětských pacientů

Kromě dětí, které se léčí s onkologickým onemocněním, míří do Fakultní nemocnice v Motole tisíce dalších pacientů, mladších osmnácti let. Dětská hematologie a onkologie eviduje zhruba 4,5 tisíce příjmů za rok. Dětské kardiocentrum každoročně přijme k hospitalizaci 1,5 tisíce dětských pacientů a stejný počet je také na dětské neurologii. Oddělení pediatrie má za dvanáct měsíců víc než 5,1 tisíce pacientů. Dohromady jde o bezmála 13 tisíc hospitalizací ročně. Statistiky FN Motol zároveň říkají, že sedm z deseti dětských pacientů je mimopražských.

Autor: Nadační fond Dům Ronalda McDonalda

Video se připravuje ...