Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Při „gelování“ počítejte do 30. Jak udělat, aby dezinfekce co nejlíp fungovala?

21. října 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Cáknutí dezinfekcí do dlaní je dnes běžnou vstupenkou do obchodu, práce, úřadu a ani doma nechybí. Tenhle nový zvyk je ale ne všem po chuti. Do kůže dlaní si totiž opakovaně každý den vtíráme spoustu tekutin nebo gelů různé kvality.

A tak někdy kůže na rukou až šustí a praská, jak je vysušená. Poradíme vám, jak z dezinfikování udělat rituál, na který se budete těšit. Na otázky týkající se aktuální hygieny rukou odpovídá PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladatel největší lékárny na českém internetu Lékárna.cz.

Dezinfikování rukou určitě nevynechávejte

3x denně je málo! Kolikrát si za den promnete rukou oči, otřete nos nebo dotknete úst? Nepočítaně, děláme to totiž každou chvíli a ani to už nevnímáme. Stejně jako se dotýkáme rukama různých míst, kterých se dotkly i jiní lidé před námi – peníze, nákupní vozíky, tlačítka bankomatu… Ruce vydrží dezinfikované 15 minut, proto se vyplatí najít si favorita mezi antibakteriálními gely a nosit ho s sebou. Favorit musí být účinný, musí vonět a musí být vždy po ruce.ú

Autor: Shutterstock

Pečlivě vyberte duo dezinfekce+krém

Především si pořiďte kvalitní dezinfekci, která i jemně voní a obsahuje pečující látky. Stojí za to věnovat čas výběru, protože pak po ní budete sahat rády a často (a třeba úplně vynecháte různé dezinfekce v obchodech, protože si u jakýchkoli dveří raději vetřete do dlaní svou vlastní). Kupte si větší balení nebo několik menších, abyste měla doma, v kabelce, děti v batohu, manžel v aktovce. A neváhejte kapesníčkem s kouskem dezinfekce otřít třeba i místa, kterých se dotýká hodně lidí – madlo nákupního vozíku například. Nehleďte na okolí, jde o vaše zdraví.

Dezinfekce je na rukou účinná jen 15 minut

A musí obsahovat minimálně 60-70 % alkoholu, aby zlikvidovala bakterie, viry a některé další patogeny. Při „gelování“ počítejte do 30. Aby totiž dezinfekce co nejlíp fungovala, je důležitá délka expozice (styku s ošetřovanou částí) – roztírejte ji po rukou cca 30 sekund, za tu dobu zlikviduje 99,9 % bakterií. Nezapomeňte na prostor mezi prsty, konečky prstů, hřbety rukou, dlaně i nehty – ideálně si z těch několika pohybů typu třetí, tlak a tah udělejte vlastní sestavičku, kterou ruce ošetříte i protáhnete!

Autor: PEARS HEALTH CYBER

Aby dezinfikování bylo zážitkem

Pátrejte na obalu například i po aloe vera nebo panthenolu, které opečují kůži, a taky po voňavých esencích, aby si dezinfikování užil i váš nos. Mimochodem, ne všechny dezinfekce jsou stejné, v Lékárna.cz jich pár otestovali na vlastních rukou. Liší se obsahem účinných látek, vůní, konzistencí i aplikátorem. TOP produktem v nabídce antibakteriálních a dezinfekčních gelů je zde ZITENAX® hygienický gel s antibakteriální přísadou. Má vysoké procento látek účinných i pečujících.

Navíc je to český výrobek podle české receptury z českých surovin, který příjemně voní po citrusech, proto se hodí na ženské i mužské ruce i dětské dlaničky. Gel je hustý tak akorát, že sklouzne do dlaně a neproteče mezi prsty. Vstřebá se rychle, přidaný panthenol a aloe vera pomáhají pokožce si udržet příjemný stav a pohodu. Z povinnosti opakované dezinfekce se stane závislost bez ohledu na věk nebo pohlaví.

Dobře vybraným gelem udržíte během dne ruce dezinfikované, čisté i měkké

Když vám přece jen začnou dlaně šustit a svědit, protože jsou vysušené, vrátíte jim měkkost během chvíle dotekem oblíbeného krému. Pokud jste si nestihly nějaký najít, zkuste balzám na ruce Uxitol 10 s vysokým obsahem urey, který se rychle vstřebá a účinek má rychlý.

Duo kvalitní gel + osvědčený krém dělá z aktuální každodenní povinnosti fajn rituál. A večer doma pak už jen ruce pečlivě umyjte vodou a mýdlem a ponořte na 10 minut do vlažného oleje (třeba olivového nebo meruňkového) a jemně je promasírujte.

Lékárník vždy po ruce

Vhodné přípravky nebo jejich kombinace pro jakékoli vaše zdravotní potíže vám na Lékárna.cz pomůžeme vybrat. U každého produktu najdete dostatek informací, k ruce vám bude i tým lékárníků na chatu pro rychlou odpověď, nebo můžete položit dotaz v poradně pro důkladnější radu e-mailem. Zeptejte se nás na vše, co souvisí s vaším zdravím. Rádi vám odpovíme!

Video se připravuje ...