Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zahoďte vložky a tampony! Otestovaly jsme menstruační kalhotky i kalíšek. Co je příjemnější?

22. března 2020 | 06:00

Jednorázové hygienické potřeby škodí planetě, to je nezpochybnitelný fakt. Nyní máme ovšem další důvod přejít na ekologičtější variantu. Kvůli koronaviru nás vláda vyzývá, abychom nechodili tak často do obchodů. Menstruační kalhotky, kalíšek a látkové vložky jsou proto ideální volbou. Navíc jsou ze zdravotního hlediska vhodnější a šetří kromě přírody i naši peněženku.

Každá žena průměrně za svůj život spotřebuje 10 000 kusů vložek nebo tamponů. Za rok je to více než dvě stě kusů hygienických potřeb. Ty jsou pro planetu velkou zátěží, protože nejsou z recyklovatelného materiálu a končí na skládkách.

Jen v Evropě je to deset miliard kusů hygienických potřeb ročně. Uhlíková stopa ženských hygienických potřeb, které použila jedna žena za rok, je 5,3 kg CO2,“ řekla Blesku pro ženy Linda Šejdová, která vyvinula kalhotky z nanovlákna.

Šetrný a cenově výhodný kalíšek

Nejvíce ekonomicky výhodnou variantou je menstruační kalíšek, který vydrží pět až patnáct let, což při jeho ceně 300 až 600 Kč je hodně příznivé. Navíc o něm vůbec nevíte.

Menstruační kalíšek je ze zdravotního hlediska lepší než tampony. Materiál, ze kterého je kalíšek vyroben, je na rozdíl od materiálu tamponů nepřilnavý pro

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Langrová
Video se připravuje ...