Ekzém se Petrovi Málkovi (33) objevil poprvé před pěti lety. V roce 2017 začal více sportovat a svou výkonnost a energii chtěl podpořit proteinovými drinky. „Se sportem je spojené pocení, což ekzému neprospívalo, a ještě se zhoršoval. Dnes už vím, že problém byl v intoleranci vůči sóji a neschopnosti štěpit mléčný cukr laktózu. Obojí bylo v proteinových drincích ve velkém množství, a já začal mít ještě mokvající kožní vředy,“ vzpomíná muž z Prahy, který si pobyl i několik týdnů na infekčním oddělení. Léčbu kortikoidy považuje také za jednu ze zásadních chyb.
Navštívil alergology, imunology, zkoušel i léčitele a alternativní možnosti. Nakonec pomohl vyhlášený výživový poradce. „Nechal jsem si udělat krevní testy, ve kterých vyšla nesnášenlivost kravského mléka, jablek, broskví, sóji a lískových ořechů. Tím to ale neskončilo. Rozhodl jsem se na radu výživáře přestat pít alkohol, vyřadit z jídelníčku polotovary, průmyslově zpracované potraviny, vyhýbám se éčkům,“ popsal Petr.
Za nejproblémovější označil uzeniny a veškeré potraviny, ve kterých jsou dusitany, rychlosoli a barviva. „S ženou kupujeme ovoce a zeleninu na trhu v bedýnkách. Maso už nejíme v tak velkém množství a bereme ho od farmáře, abychom si to mohli dovolit. Zkrátka už přemýšlím, co sním, a můj ekzém se hodně zlepšil. Tělo se čistí a měl bych být v budoucnu úplně zdráv,“ doufá třiatřicetiletý muž.
V Česku jsou problémem lepek a laktóza
Nesnášenlivost některých potravin způsobuje buď genetika, nebo špatné stravovací návyky a životní styl. „Češi trpí častěji deficitem laktázy, tj. neschopností štěpit laktózu, tedy mléčný cukr, než nesnášenlivostí mléka a také trpí nesnášenlivostí lepku. Buď je to definovaná choroba, tedy celiakie, nebo prostá nesnášenlivost, tedy intolerance lepku,“ vysvětlil primář Milan Paulík z Imunologické laboratoře Thomayerovy nemocnice.
„Potravinové alergie je mnohem snazší rozpoznat, protože alergická reakce se obvykle dostavuje do několika minut, maximálně dvě hodiny po požití alergenu. Symptomy potravinové intolerance oproti tomu nastupují až po několika hodinách, dnech, nebo dokonce týdnech od konzumace problematické potraviny,“ vysvětluje doktor Marek Antoš z pražské laboratoře SYNLAB a dodává, že to představuje hlavní důvod, proč si většina lidí své problémy s danou potravinou vůbec nemusí spojit.
Jako problémové potraviny se u řady lidí mohou projevit některé druhy ovoce a
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.