Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pravda o rakovině prsu: Také věříte těmto nesmyslům?

  • 16. října 2019 | 06:00

    Rakovina prsu je jedno z nejčastěji se vyskytujících zhoubných nádorových onemocnění u žen. Možná právě proto vzniká okolo tohoto tématu tolik výmyslů a mýtů. Možná i vy jste dosud měla mylné informace o tomto onemocnění. Jaké jsou ty nejčastější? 

    Každý rok onemocní na světě rakovinou prsu více než 1,67 milionu žen. V České republice je to okolo 7000 žen. To staví karcinom prsu mezi nejčastěji se vyskytující zhoubný nádor u žen. Dobrou zprávou je, že i když se výskyt zvyšuje, většina pacientek přichází v raném stadiu, kdy je šance na úspěšnost léčby vysoká. Díky screeningu, o jehož zrod se v České republice zasadila MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D., poklesla úmrtnost na onemocnění rakovinou prsu o 30 procent. Protože se veřejností stále šíří spousta zavádějících informací, připravili jsme spolu s paní doktorkou Miroslavou Skovajsovou, ředitelkou Aliance žen s rakovinou prsu Evou Knappovou a s ženami z projektu Bellis tento článek.

  • Mamograf způsobuje rakovinu

    rakovina prsu
    Autor: iStock.cz

    Zatím nebylo prokázáno, že by tlak, který mamograf na prsní tkáň během vyšetření vyvine, škodil zdraví. Státní ústav pro jadernou bezpečnost uvádí, že dávku ozáření mamografem lze přirovnat k sedmihodinovému letu letadlem. Na dovolenou přece lze letět i déle, tak proč raději jednou místo toho nejít na vyšetření?

    Náš tip: Chodíte na pravidelné preventivní prohlídky k lékaři a máte pocit, že tak děláte pro své zdraví maximum? Zjistěte, na co všechno máte nárok, a pokud vás trápí dlouhodobé problémy, se kterými si nevíte rady, víme, kam se můžete obrátit. O tom všem se dočtete v novém čísle magazínu Blesk pro ženy, které seženete na novinových stáncích. Nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

    Autor: red

  • Mamograf lze nahradit ultrazvukem

    rakovina prsu
    Autor: iStock.cz

    Ultrazvukové paprsky umějí lépe rozšifrovat hustou vazivovou tkáň, která převažuje v prsní tkáni mladých žen, mamograf si lépe poradí s převážně tukovou složkou prsní žlázy, která je typická pro střední a vyšší věk. V případě podezřelého nálezu je samozřejmě ideální spojení obou metod.


  • Na rakovinu prsu jste ještě mladá

    rakovina prsu
    Autor: iStock.cz

    Rakovina prsu se objevuje v různém věku. Nejmladším pacientkám může být okolo 20 let. V tomto věku je onemocnění velmi zákeřné. Proto je důležité dbát na prevenci a při jakémkoliv podezření vyhledat lékaře.

    Zejména kvůli mýtu „příliš mladá na rakovinu prsu“ nevěnují ženy problematice pozornost, a proto zanedbávají jakoukoliv prevenci. Se svým příběhem se nám svěřila i mladá pacientka projektu Bellis Hana Šťástková: „Dokud jsem v 31 letech rakovinou prsu neonemocněla, nevěděla jsem o ní vůbec nic. Mě se přece taková nemoc netýká. Bulku v prsu jsem si našla úplnou náhodou při sprchování. Můj gynekolog mi sdělil, že se pravděpodobně jedná jen o cystu. Takže to bude v pořádku. Jelikož jsem měla strach, vyžádala jsem si sonografické vyšetření v mamma centru. Tam mi udělali sonografické vyšetření a paní doktorka mi sdělila, že by ráda provedla biopsii a že je 50% možnost, že to bude nádor. To mě zarazilo a trošku jsem si začala připouštět tu možnost, že by to mohl být zhoubný nádor. Což se mi za dalších 5 dní potvrdilo. Pro výsledky jsem si šla již rovnou na onkologickou kliniku, kde jsem do týdne podstoupila první chemoterapii.“


  • Cysta v prsu znamená rakovinu

    rakovina prsu
    Autor: iStock.cz

    Každý nález nemusí znamenat rakovinu. V osmi z deseti případů jde o cystu, tukovou bulku nebo hormonální uzlík. Cysta nepředchází rakovině prsu. Občas na stěně cysty vyroste papilom, který se velmi vzácně může změnit ve zhoubný nádor. Lékaři jej ale dokážou velmi dobře diagnostikovat. I tak ale nelze tvrdit, že cysty jsou předstupněm rakoviny.

  • Ženám, v jejichž rodině se nevyskytla rakovina prsu, onemocnění nehrozí

    rakovina prsu
    Autor: iStock.cz

    Jestliže nikdo z rodiny neprodělal rakovinu prsu, neznamená to, že vás nemůže toto onemocnění postihnout. Pravidlo ale platí i obráceně. V rodině, kde se nemoc vyskytla, nemusí postihnout další ženy. Rakovina prsu je i často řešeným tématem v oblasti genetiky, kdy si lidé mnohdy říkají, že pokud tato nemoc nepostihla žádného člena jejich rodiny, vyhnou se jí i oni. 

    „Příčinou vzniku rakoviny prsu jsou špatné buňky. Genetika je tedy samozřejmě důležitá, ale není to běžný případ. Naše imunita je takový robot, který tyto buňky napravuje. Problém nastává ve chvíli, kdy nemá imunita sílu bojovat. V obecné populaci bych se tedy nesoustředila na genetiku, ale na to, co mohou jednotlivci udělat pro to, aby taková situace nevznikla. Důležité je samovyšetření prsu a od jistého věku i pravidelná preventivní kontrola,“ vysvětluje ředitelka Aliance žen s rakovinou prsu Eva Knappová.

    Prevenci však často podceňují i ženy, jejichž příbuzní této nemoci podlehli. Se svým příběhem se nám svěřuje i pacientka Jindra Mařincová. „Ačkoliv máme rakovinu prsu v rodině, stejně jsem si říkala, že mě to nemůže potkat. Maminka na rakovinu prsu umřela v 68 letech. Mně byla rakovina diagnostikována v 52 letech. Bulku jsem si nahmatala poprvé na dovolené, když jsem si oblékala nové plavky. Nejdříve jsem cítila bouličku, ale nevěnovala jsem jí pozornost. Myslela jsem si, že mě štípl komár. Po dovolené se mi boulička zdála větší, a tak jsem šla na mamografické vyšetření a následně na sonografii, kde mi zjistili, že boulička má již 3 centimetry. Během měsíce jsem šla na operaci a nádor mi vyndali. Stále jsem se moc bála, ale měla jsem velikou podporu rodiny, která se mnou soucítila a stále mě podporovala. Takže jsem se rozhodla dát do boje maximum, abych se z nemoci dostala.“


  • S menšími prsy klesá riziko zhoubného nádoru

    rakovina prsu
    Autor: iStock.cz

    Zde platí rčení: Na velikosti nezáleží. Vyšetření velkých prsou trvá sice déle, pravděpodobnost onemocnění je ovšem stejná.


  • Rakovina bolí / rakovina nebolí

    rakovina prsu
    Autor: iStock.cz

    Obě tvrzení jsou pravdivá. Rakovinu bolest prsu také provázet vůbec nemusí. Některé ženy ale bolest cítí i tehdy. Dalšími příznaky mohou být únava a snížená imunita. Pokud vás prs, jeho část nebo bradavka bolí, zajděte na preventivní vyšetření.

  • Rakovina je jako chřipka / rozsudek smrti

    rakovina prsu
    Autor: iStock.cz

    Léčba je u každé pacientky jiná a okolím koluje mnoho názorů. Někdy se můžeme setkat s názorem, že dnes už je možné rakovinu léčit snadno jako nachlazení, jindy zase s názorem, že diagnóza rakoviny je definitivní. Každá žena bojovala a některá prošla léčbou s menšími obtížemi, některá s většími a podle svých povah to mohou zpětně hodnotit každá různě. A každá žena si v takové situaci zaslouží individuální přístup. Volte své reakce opatrně. Nezlehčujte její prožívání. Je to způsob, jakým se sama vyrovnává s velkou životní změnou, která ji potkala.

  • I vy můžete pomoci

    rakovina prsu
    Autor: iStock.cz

    Říjen je celosvětově vnímán jako měsíc boje proti rakovině prsu a podpory nemocných žen. Od 25. 9. 2019 si můžete na stáncích koupit říjnové růžové číslo časopisu Moje psychologie (případně si ho objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE). Nákupem časopisu pomůžete pacientkám s rakovinou prsu. Moje psychologie se rozhodla přispět 1 Kč z každého prodaného výtisku a zároveň 10 % z inzertních příjmů!

    Ale existují i jiné možnosti, jak můžete pomoci. Například pokud hledáte smysluplný dárek, kterým některé vám blízké ženě připomenete, že vám záleží na jejím zdraví. Nebo i vy byste rádi podpořili prevenci rakoviny prsu a zároveň získali velmi praktického pomocníka do domácnosti – máme tedy pro vás jeden tip. Firma Kärcher v roce 2018 uvedla na trh limitovanou edici proslulé aku stěrky na okna Kärcher WV2 Premium Pink Ribbon v růžovobílé barvě (umyje okna snadno, rychle a beze šmouh). Její koupí přispíváte 50 Kč na obecně prospěšnou společnost Aliance žen s rakovinou prsu.

Autor: beni
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...