Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Skrývá před vámi tělo svůj zdravotní stav? Prozradí ho vaše cévy

I když se cítíte skvěle, vaše tělo může mít jiný názor.
7. října 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Cítíte se dobře, nemáte žádné potíže a nic vás nebolí, přestože se stravujete zdravě, nekouříte a alespoň jednou za týden sportujete? Pak vězte, že i když se cítíte skvěle, vaše tělo může mít jiný názor.

Stárnou vaše cévy rychleji než zbytek vašeho těla?

Vědecké studie prokázaly možnou souvislost propuknutí kardiovaskulárních chorob s cévním věkem, který nemusí být vždy shodný s věkem biologickým. Že jste o něm ještě neslyšeli?

Cévní věk se zjišťuje na základě rychlosti tzv. pulsové vlny, která se připodobňuje vlně zvukové a vzniká při každém stahu srdce a vypuzení krve do systémového řečiště. Zdravé tepny jsou pružné a pulsové vlny se v nich šíří pomalu. S přibývajícím věkem a nezdravým stylem života však tepny tuhnou a pulsové vlny se šíří rychleji. Jednoduše řečeno, čím tužší jsou cévy, tím rychlejší je pulsová vlna a riziko propuknutí kardiovaskulárních chorob se zvyšuje.

Stárnou vaše cévy rychleji než zbytek vašeho těla?
Autor: Shutterstock

Proč jsou cévy tak důležité?

Cévy si můžeme zjednodušeně představit jako potrubí, kterým v těle proudí krev. Spolu se srdcem vytvářejí uzavřený krevní oběh. Cévy zahrnují jak tepny, tak žíly. Tepny odvádějí okysličenou krev ze srdce k orgánům a tkáním celého těla. Žíly zase přivádějí odkysličenou krev z orgánů a tkání celého těla směrem do srdce.

Špatný stav cév není vidět a nebolí

Stárnutí cév je spojeno s ukládáním aterosklerotických plátů, snižováním prostupnosti cév a zvyšováním jejich tuhosti. U některých jedinců ale cévy stárnou rychleji, než by odpovídalo jejich kalendářnímu věku. Často je to způsobeno nezdravou stravou, nedostatkem pohybu, kouřením či pitím alkoholu. Další rizika představují vysoký krevní tlak, období přechodu u žen, zvláště, které již dříve měly nižší krevní tlak, obezita, diabetes, dědičnost a dlouhodobý stres.

Zaměřte se proto na prevenci a nechte si cévní věk změřit. Měření je podobné měření krevního tlaku – je jednoduché a bezbolestné. Trvá přibližně 10 minut a probíhá v lékárně. Výsledky se dozvíte ihned, přičemž lékárníci s vámi váš zdravotní stav zkonzultují a doporučí další postup. Seznam Alphega lékáren, ve kterých měření probíhá, naleznete zde.

Video se připravuje ...