Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dobrý zrak aneb na co si dát pozor po čtyřicítce

26. srpna 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

O tom, že je zrak jedním z nejdůležitějších smyslů, nikdo z nás nepochybuje. Jen málokdo však ví, jak se oči a zrak v průběhu života mění a vyvíjejí. Některé změny jsou nevyhnutelné, je však důležité nepodceňovat pravidelné preventivní kontroly a odhalit skrytá nebezpečí včas, pak je možné je odstranit nebo zmírnit jejich průběh. Od 45 let bychom měli chodit na prohlídky k očnímu lékaři pravidelně, nejméně jedenkrát za dva roky, můžeme tak zabránit zhoršení nebo dokonce ztrátě zraku. Jaká oční onemocnění nás mohou po 45. roce potkat?

Vidíte špatně na blízko? Na vině může být vetchozrakost

V průběhu života se mohou z jakýchkoli důvodů (úraz, onemocnění) objevit poruchy zraku a refrakční vady oka. Po 45. roku věku se začínají objevovat potíže s ostrým viděním na blízko. Této vadě se říká presbyopie nebo také vetchozrakost a je zcela přirozená. Špatné vidění na normální čtecí vzdálenost je způsobeno stárnutím, kdy se pružnost oční čočky postupně snižuje, a čím blíže se předmět nachází, tím obtížnější je zaostřit. Presbyopie se objevuje kolem 45 roku věku a vrcholí ve věku 65 let, kdy se stabilizuje a dále se už nezhoršuje. Korekci zraku lze provést pomocí brýlí na čtení, kontaktních čoček nebo pomocí oční operace.

„Ta umožňuje natrvalo odložit brýle. Jedná se o metodu PRELEX, při níž je původní lidská oční čočka, jejíž dioptrická hodnota a schopnost zaostřovat už neodpovídá dioptrickému stavu oka a požadavkům pacienta, odstraněna a místo ní je implantována umělá nitrooční čočka,“ říká primářka z pražské DuoVize Lucie Valešová a upřesňuje: „Metodou je možné odstranit jakýkoli počet dioptrií, takže pokud vás vetchozrakost a zhoršené vidění na blízko znepokojuje, můžete se nechat operovat ihned, jakmile se u vás vada projeví nebo můžete k operaci přistoupit kdykoli později, až vás zhoršující se zrak začne obtěžovat.“

Autor: Neovize Group

Šedý a zelený zákal - nenápadný zloděj zraku

V souvislosti se stárnutím se nejčastěji objevuje šedý zákal (katarakta), při kterém dochází ke zkalení oční čočky a zhoršení kvality vidění. K jeho vzniku přispívá především věk, ale i cukrovka, dlouhodobé užívání některých léků, kouření a často i úrazy oka. Může se objevit také jako komplikace jiných očních a celkových onemocnění.

"Šedý zákal nelze zastavit ani zpomalit žádnými kapkami ani léky. Jediným způsobem léčby je operace. Díky moderním technologiím dnes operace šedého zákalu trvá asi 15 minut a vůbec nebolí. Standardní zákrok hradí zdravotní pojišťovny. Není tedy žádný důvod operaci zbytečně odkládat," říká primářka brněnské NeoVize Šárka Skorkovská.

Dalším onemocněním, které výrazně ohrožuje náš zrak, je zelený zákal (glaukom). Glaukom se neprojevuje žádnou bolestí, ani nepůsobí jiné obtíže. Pacienti postupně ztrácejí periferní vidění, změny jsou ale velmi pomalé, a proto si jich postižený vůbec nemusí všimnout. Oční lékař však může glaukom snadno rozpoznat podle zvýšeného nitroočního tlaku.

Při zeleném zákalu dochází k postupnému odumírání očního nervu, což může vést až k slepotě. Změny na nervových vláknech však odhalí velmi citlivý přístroj – OCT (Optická koherentní tomografie). Léčba musí být zahájena okamžitě, aby nedošlo k dalšímu poškozování vidění. Rozvoji glaukomu se lze účinně bránit kapkami pro snižování nitroočního tlaku. Pokročilé případy glaukomu jsou léčeny chirurgickými a laserovými zákroky.

Autor: Neovize Group

Pokřivené vnímání světa

U osob starších 60 let se může objevit také makulární degenerace, která je způsobena chorobnými změnami na sítnici v místě nejostřejšího vidění. Pacienti vnímají náhlé pokřivení obrazu či jeho výpadky uprostřed zorného pole. Pacientům znemožňuje tato vada sledovat televizi a mají poruchy čtení. Může vést až k praktické slepotě. Makulární degenerace se léčí pomocí nitroočních injekcí, které zabraňují krvácení a otokům.  Léčba je bezbolestná a trvá pouze několik minut, injekce je nutné opakovat několikrát za sebou a následně podle vývoje choroby.

Video se připravuje ...