Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Soutěž o nej biopotravinu roku 2019. Máte svého favorita?

26. srpna 2019 | 00:00

Letos se koná již 18. ročník soutěže Česká biopotravina roku 2019. V této soutěži se volí nejlepší potraviny vyprodukované tuzemským ekologickým zemědělstvím. Účast v soutěži nabízí výrobcům biopotravin jedinečnou příležitost pro zviditelnění svých výrobků jak mezi obchodníky samotnými, tak pro zpopularizování mezi širokou veřejností.

Soutěž je každoročně pořádána pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

„Cílem soutěže Česká biopotravina je ocenit a podpořit české zemědělce a producenty biopotravin v jejich snažení a představit zákazníkům ty nejlepší produkty ekologického zemědělství za daný rok. Stejně jako roste zájem zákazníků o lokální a biopotraviny, tak roste snaha producentů uvádět na trh nové kvalitní produkty s označením BIO. Letos se proto, jako každoročně, velmi těšíme na to, jaké produkty soutěžící přihlásí,“ říká manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková k soutěži.

Předseda poroty soutěže Česká biopotravina roku Pavel Maurer dodává: “ Nedávno jsem jedl banán, který měl na sobě značku (zelenou žabičku), signalizující, že jeho zakoupením pomáháme deštným pralesům a také sociálnímu prostředí plantážníků a farmářů v Ekvádoru. Je to vlastně jedno, jestli se někdo zabývá ohleduplným zemědělstvím v Jižní Americe nebo v Jižních Čechách. Podstatné je, že vznikají potraviny nebo suroviny, které jsou kvalitní, jejich vývoj nedrancuje přírodu a produkce respektuje zdravý přístup k naší planetě. Navíc je úžasné, když skvěle chutnají! To je pro mne smysluplný, ekologický a jediný správný přístup k životu." 

Autor: www.myjsmebio.cz

5 kategorií, 1 celkový vítěz

Ekologičtí farmáři a producenti mohli své biopotraviny přihlašovat v těchto kategoriích: Biovíno, Biopotraviny živočišného původu, Biopotraviny rostlinného původu, Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky a nově od předešlého ročníku soutěže také Steaková biomasa.

Co získá vítěz?

Vítězové v jednotlivých kategoriích získají právo užívat pro vítězný výrobek označení Česká biopotravina, doplněný příslušným letopočtem. Vítěz každé z kategorií má právo užívat pro vítězný výrobek označení Vítěz kategorie Česká biopotravina, opět doplněný označením roku, za který byl titul udělen. Vítěz dále získá účast na největším veletrhu biopotravin Biofach 2020 v Norimberku a prostor a inzerci v médiích pro svůj produkt.

Článek vznikl ve spolupráci s www.myjsmebio.cz

Autor: www.myjsmebio.cz

Vyhlášení výsledků proběhne v září v rámci kampaně s názvem "Září – Měsíc biopotravin".

Více informací naleznete zde.

 

Autor: mba
Klíčová slova: bio, biopotraviny, SZIF-BIO, soutěž
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...