Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Která antikoncepční metoda je nejúčinnější? A jaká jsou její úskalí? Ptali jste se odborníka

3. prosince 2018 | 13:08
Prezentace klienta |

Vazektomie se již dlouhou dobu řadí mezi nejspolehlivější antikoncepční prostředky vůbec. A právě takzvaná vazektomie bez skalpelu se stává stále vyhledávanější formou antikoncepce. Zákrok je téměř bezbolestný, trvá několik minut a nemá žádný vliv na kvalitu erekce. jak celý zákrork probíhá a kolik stojí? Na to jste se ptali MUDr. Lukáše Bittnera, urologa a sexuologa z Andrologické kliniky.

Je zákrok bolestivý nebo má nějaké vedlejší účinky?

Nejhorší na celém zákroku je aplikace anestetik - proto používáme bezjehlový aplikátor, pacient cítí něco jako "štípnutí komára", následně pouze tupý tlak. Pro psychickou nadstavbu je možné při zákroku vdechovat "rajský plyn". Komplikacemi mohou být hematom a zánět. Jejich četnost je pod 3 %.

Pane doktore, musím přiznat, že po 3 dětech je u nás toto téma velice živé, ale partner se metodě brání s tím, že je nevratná. Já zase tvrdím, že jde o nejspolehlivější metodu. Je to tak?

Ano, jedná se nejspolehlivější metodu antikoncepce, dokonce je lehce spolehlivější než sterilizace u ženy. Po vazektomii je možné mít dítě třemi způsoby: 1/ je možné si nechat zamrazit spermie před vazektomií, 2/ je možné po vazektomii chámovody zpět propojit, ale nefunguje to vždy na 100 %, pravděpodobnost klesá s časem od vazektomie 3/ je možné po vazektomii spermie získat chirurgicky z varlat a nadvarlat, tato šance je skoro 100%, ale následně je nutné podstoupit IVF.

Jak dlouho trvá rekonvalescence po zákroku? Má to nějaký vliv na erekci, a pokud ano, po jakém čas se vše vrátí do normálu?

Pracovní neschopnost není o zákroku třeba, nějaké tlaky či tahání může být 2-3 dny, většina mužů žádné bolesti nemá. Provedení vazektomie nemá žádný vliv na erekci.

V případě, že podstoupím vazektomii, je při vyvrcholení poznat nějaký rozdíl, jak vizuální, tak pocitový? Myslím tím například i vlastnosti ejakulátu.

97% ejakulátu pochází z prostaty a semenných váčků, na což nemá vazektomie vliv. Při vyvrcholení bude ejakulátu o 3% méně - což není znatelné. Barva, konzistence a další parametry zůstanou identické. Pocitově je to také bez rozdílu.

Kolik vazektomie bez skalpelu stojí a na jakém principu vlastně funguje?

Principem vazektomie je přerušení chámovodů, bezskalpelová vazektomie celý výkon provádí z dvou vpichů velikosti cca 2mm. Cena vazektomie je pohybuje mezi 10.000,- a 15.000,- Kč, v našem centru Vazektomie Bez Skalpelu stojí 13.000,- Kč.

Video se připravuje ...