Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rakovina penisu: Muže zabíjí hlavně kvůli studu a špatné hygieně

13. května 2018 | 06:00

Přestože je tato forma rakoviny poměrně vzácná, v minulých dnech na ni zemřel teprve šestadvacetiletý britský fotbalista Dale Clarke (†26). Tragédie je o to horší, že to bylo jen pár týdnů předtím, než se mu mělo narodit druhé dítě, a že zákeřné nemoci nemusel podlehnout! U tohoto typu rakoviny je totiž velmi důležité přijít k lékaři včas. Muži se však stydí a lékaře vyhledávají až v posledním stadiu nemoci, kdy už je bohužel pozdě.

Život otce šestiletého syna a ještě nenarozené dcery se změnil loni v červenci, kdy si na penisu nahmatal bulku. Ta je jedním z příznaků rakoviny penisu, může jím však být i zduřelé místo či zarudnutí na žaludu penisu.

Právě tak se projevují první stádia nemoci, kdy lze ještě nádory odstranit poměrně bez následků chirurgickou cestou a následným ozařováním či chemoterapií. Muži však kvůli studu s návštěvou lékaře otálejí, až jim rakovina metastázuje na jiných místech těla. Někdy proto musí být odstraněna část penisu, ve výjimečných případech penis celý. Rakovina penisu je naštěstí v našich podmínkách poměrně vzácná. V průměru tvoří 0,1 až 2 procenta všech zhoubných nádorů.

Riziko zvyšuje špatná hygiena

Pravděpodobnost vzniku rakoviny penisu zvyšuje, kromě genetických dispozic a dalších faktorů, také zanedbaná intimní hygiena. Pokud je nedostatečně ošetřována kůže pod předkožkou, hromadí se tam bělavá hmota, které se odborně říká smegma. Ta sama o sobě není karcinogenní, ale pokud se neodstraňuje, dráždí kůži žaludu a předkožky, a může tak dojít až k rozvoji rakoviny.

Rozhodně ale rakovinu penisu nemůžeme nazvat nemocí ze špíny. Na jejím vzniku se může podílet i infekce virem HPV. Ten se přenáší pohlavním stykem a je původcem vzniku rakoviny děložního čípku u žen. Proti viru HPV však už existuje očkování. Pokud má však váš partner podezření na rakovinu penisu, určitě byste se měla nechat také vyšetřit.

Jaké jsou další příznaky a možnosti léčby rakoviny penisu? Čtěte ZDE na Mojezdraví.cz>>>

Autor: Kateřina Erbsová/Moje zdraví
Video se připravuje ...